Idegenforgalom

Továbbra is a British Múzeum a legnépszerűbb Nagy-Britanniában

A friss statisztikai adatok szerint az elmúlt évben mintegy hétmillióan fordultak meg az intézményben.

2015.03.17 03:30MTI
Facebook/British Museum

A British Múzeum 6,7 millió látogatója után a londoni Nemzeti Galéria a második 6,4 millióval, a Southbank Centre pedig - amely újdonság a leglátogatottabb helyek között - a harmadik helyet foglalta el 6,25 millió látogatóval a vezető látványosságok szövetsége (ALVA) által kiadott jelentésben.

Miközben a glasgow-i Nemzetközösségi Játékoknak köszönhetően jelentősen nőtt a skót múzeumok és egyéb turistaattrakciók forgalma, a tíz legtöbb látogatót vonzó attrakció között csak egy került ki a brit fővároson kívülről, a 2013-ban elkészült Birminghami Könyvtár, ahol 2,4 millióan jártak.

A tízes brit toplistán negyedikként a Tate Modern szerepel 5,8 millió látogatóval, ötödikként pedig a Természettudományi Múzeum 5,4 millió látogatóval. A Tudomány Múzeuma, a Victoria és Albert Múzeum és a Tower mintegy 3-3 milliós vendégsereget vonzott, a Somerset House-ban pedig 2,4 millióan fordultak meg.

A brit múzeumokban és galériákban több mint hat százalékkal nőtt a látogatók száma tavaly. A Tate Modernben a Matisse-kiállításnak köszönhetően rekordszámú, 5,78 millió érdeklődő váltott jegyet.

A legkiugróbb érdeklődés mégis a londoni Imperial War Museum 2014 júliusában megnyílt új első világháborús termei iránt nyilvánult meg: hat hónap alatt csaknem egymillióan barangoltak bennük.

Bernard Donoghue, az ALVA igazgatója szerint idén várhatóan tovább nő a brit múzeumok látogatottsága. "A britek a turizmusra szavaznak a lábukkal és a pénztárcájukkal is" - jelentette ki.

A tavalyi kitűnő eredmények a BBC szerint egyrészt a növekvő idegenforgalom, másrészt a sok látogatót vonzó nagy mesterek kiállításainak számlájára írhatók. Emellett komoly fellendülést okoztak a népszerűségben a múzeumok és galériák oktatási programjai: az elmúlt évtizedben a legtöbb intézmény kitűnő oktatási projekteket fejlesztett ki, amelyek az iskolák munkájához is kötődnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.