Premier

Versszínházi est József Attila és Csontos János költeményeiből

József Attila töredékeiből, és Csontos János hozzáírt kiegészítéseiből rendezett versszínházi estet Erdély György. A Világegész és töredék című előadás premierje kedden este lesz a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

2015.03.17 00:30MTI

Csontos János költő, filmrendező és újságíró József Attila munkássága előtt hódoló versciklusa először 2008-ban jelent meg a Száz év talány című önálló kötetben, majd 2011-ben újra napvilágot látott a Delelő című kötetben. A kompozíció verseiből Erdélyi György válogatta össze az előadás anyagát.

"Egész életemben elkísért József Attila munkássága, ma sincs ez másképp. És mindig bosszantott, hogy ott hevernek a befejezetlen szövegek, több közülük igazi remekmű" - vallotta az MTI-nek a friss József Attila-díjas Csontos János, aki az idén 110 éve született költőtől 154 fennmaradt töredéket egészített ki saját írásaival.

"Volt, ahol csak egy-egy szót írtam bele az eredeti műbe, volt, hogy egész versszakot, máskor viszont, ha nem volt érdemes befejezni a szöveget, csak feleseltem vele" - mesélte. Véleménye szerint többnyire egységes művek születtek a töredékek kiegészítéséből.

Hozzátette: megoszlanak a vélemények arról, hogy szabad-e egyáltalán ilyen típusú kiegészítéseket írni, azonban ő úgy véli, ha nem "piszkít bele" az eredeti műbe, vagyis tipográfiailag elválasztja saját írását az eredeti költőjétől, akkor legitim az ilyesfajta költői munka.

Erdélyi György figyelmét Csontos János József Attila-töredékekkel kapcsolatos munkájának egyedülállósága és minősége keltette fel.

"Időnként nem lehet különbséget tenni a töredékek és Csontos János kiegészítései között, a két költő teljesen azonos lelki alapállásból, teljesen azonos stílusjegyekkel dolgozik" - mondta el az MTI-nek. Hozzátette: a hallatlanul izgalmas alapanyag felhasználásával egy korántsem szokványos előadás született.

Erdélyi György kilenc ciklusba csoportosította Csontos János és József Attila "közös" költeményeinek egy részét. Minden ciklus egy-egy olyan témát jár körül, amelyek végig kísérik minden ember életét, így például külön blokk foglalkozik Isten és a költő kapcsolatával, de hangsúly kerül az anyaságra, a vágyra és más témákra is.

A verseket a Jászai Mari-díjas Császár Angela és Erdélyi György adják elő, a 70 perces előadást Grencsó István és Miklós Szilveszter improvizatív fúvós-, illetve ütőhangszeres játéka gazdagítja.

A premiert áprilisban három újabb előadás fogja követni: április 8-án a pesthidegkúti Klebelsberg Kultúrkúriában, április 10-én a Marczibányi Téri Művelődési Központban, illetve április 12-én a budafoki Klauzál Házban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.