Kurzus

Vitriolos tollú zenekritikus jön Budapestre

A Zeneakadémián tart előadást a neves angol zenei szakíró, Norman Lebrecht március 11-én, jövő szerdán.

2015.03.05 03:30MTI

Napjaink egyik legolvasottabb és legvitriolosabb tollú zenekritikusa a Zeneakadémia legújabb koncertmagazinja számára Hulló csillagok között címmel írt vezéresszét, most pedig a Zeneakadémia meghívására Budapestre látogat, hogy legújabb kutatási eredményeit megossza a magyar szakmai és zenekedvelő közönséggel.

Szabó Stein Imre, a Zeneakadémia kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: Lebrecht ritkán vállal egyedi felkéréseket, így nagy dolog, hogy beillesztette programjába a budapesti előadást. "Ebben Bartók, Ligeti, Kurtág és a többi magyar nagyság mellett szerepe volt annak is, hogy érdeklődik a Bogányi-zongora iránt, amelyet aznap este meg is hallgathat, hiszen Bogányi Gergely első nyilvános hangversenyét adja az új hangszerrel".

Norman Lebrecht Az összeomlás után: hogyan lesz több zene kevesebb pénzből? című angol nyelvű előadását a Zeneakadémia Solti-termében tartja 17 órakor, az 1000 forintos jegyeket a koncertekhez hasonlóan árusítják.

Szabó Stein Imre szerint Lebrecht nemcsak elsőrendű író, de nagyszerű, karizmatikus előadó is, aki bár mélyenszántó eszmefuttatásokat vezet elő, mégis közérthető marad és gazdagon illusztrálja az elmondottakat. Lebrecht stílusát ismerve az is biztosra vehető, hogy interaktív lesz az előadás - tette hozzá.

A klasszikus zene fenegyerekeként is emlegetett, 1948-ban született angol szakíró eddig tizenkét könyvet publikált, amelyek közül három magyarul is olvasható. Közvetlenül az előadás előtt és után Lebrecht magyarul megjelent könyvei megvásárolhatók lesznek a helyszínen az Európa Könyvkiadó jóvoltából, és a szerző dedikálja is műveit.

Norman Lebrecht könyveiben a karmesterek túlhatalma által dominált zeneiparról éppúgy beszél, mint a klasszikus zene ezredfordulós válságáról, de legutóbbi könyve például Gustav Mahler működését és életművét helyezi új megvilágításba. Két díjnyertes regényt is publikált, a harmadik megjelenés előtt áll.

Lebrecht 1994 és 2002 között az angol The Daily Telegraph rovatvezetője volt, 2002 és 2009 között pedig az Evening Standard vezető szerkesztőjeként működött. 2006 óta állandó műsora van a BBC-n, és külön rovata a Standpoint című kulturális folyóiratban. 2007-ben indított klasszikus zenei blogja, a slippeddisc.com a világ legolvasottabb klasszikus zenei internetes oldalai közé tartozik, havonta több mint egymillió oldalletöltéssel.

Megítélése írásainak polemikus hangvételéből fakadóan igen ellentmondásos, ezzel együtt megkerülhetetlen alakja napjaink klasszikus zenei életének. Számos jelentős karmesterrel ápol baráti viszonyt (Daniel Barenboimmal, William Christie-vel, Franz Welser-Mösttel például), a zeneélet más meghatározó figurái ugyanakkor nem hajlandók szóba állni vele - fogalmaznak a Zeneakadémia ajánlójában.

Szabó Stein Imre jelezte: ha sikeres lesz az előadás, más neves zenei szakírók meghívásával egy sorozat indítását tervezik, amely a mostani előadáshoz hasonlóan nemcsak az egyetemistákat és a szakmabelieket szólítaná meg, hanem a szélesebb zenekedvelő közönséget is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.