A szimfonikus metál alapjai

A Nightwish-sel indít a megújult Hegyalja Fesztivál

A szimfonikus metálzene finn alapcsapata, a Nightwish lép fel az idei Hegyalja Fesztivál nulladik napján. A több tekintetben is megújuló Borsodi Kingdom of Hegyalját július 15-től 19-ig rendezik meg Tokaj-Rakamazban.

2015.03.04 22:30MTI

A Nightwish mellett élő show-val jön a fesztiválra a Rudimental, az Eagles of Death Metal, Hercules & Love Affair, valamint az At the Gates is - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

A Hegyalját egy év kihagyás után rendezik meg újra, immár Borsodi Kingdom of Hegyalja néven. A kommüniké kiemeli: a megújulás az alapgondolatbeli és az arculati átalakulás mellett a szélesebb zenei palettában és a kulturális programok mennyiségében érzékelhető leginkább. Az arculati megújuláson, a színpadok látványtervén a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem stábja dolgozik, a korábban főleg a keményebb zenékről ismert fesztivál bővíti zenei palettáját, nyit más irányzatok felé is.

A Nightwish-t 1996 nyarán álmodta meg Tuomas Holopainen billentyűs-dalszerző, aki együtt járt a helsinki Sibelius Akadémiára Tarja Turunen énekesnővel. A klasszikus felállás Marco Hietela (basszusgitár), Emppu Vuorinen (gitár) és Jukka Nevalainen (dob) csatlakozásával alakult ki. A zenekar 2004-ig öt remek stúdióalbumot készített (Angels Fall First, Oceanborn, Wishmaster, Century Child, Once). 2005-ben egy helsinki koncert után a négy férfi úgy döntött, Tarja nélkül folytatja. Helyét öt éven át a svéd Anette Olzon pótolta, 2013-tól azonban már a holland Floor Jansen a Nightwish énekesnője, vele készült a hamarosan megjelenő új album, az Endless Forms Most Beautiful.

Szintén jön az Eagles of Death Metal, a "seggrázós" rock and rollt játszó amerikai rockbanda, amely eddig három albumot készített. A csapat gyökerei 1998-ig nyúlnak vissza, arra az időre, amikor a stoner rock alapzenekara, a Josh Homme énekes-gitáros vezette Kyuss átalakult Queens of the Stone Age-dzsé (QOTSA). Homme gyakran vonult be barátaival, ismerőseivel és üzletfeleivel kaliforniai sivatagi stúdiójába, és egy ilyen alkalomra elhívta gyerekkori cimboráját, Jesse Hughes-t. A sivatagi felvételek később öt CD-n jelentek meg. Josh Homme ma már a világhírű Queens of the Stone Age frontembere (a zenekar tavaly a Sziget fesztiválon is fellépett), amikor azonban éppen pihen főzenekarával, időről időre újra összeáll Hughes-zal, aki az Eagles of Death Metalban gitározik és énekel, míg Homme dobol, Carlo Von Sexron álnéven. Koncerten ő csak ritkán jelenik meg, valószínűleg a Hegyaljára sem fog eljönni.

Érkezik a svéd At The Gates, a 25 éve alakult melodikus death metál zenekar is. A csapat pályafutása először csak hat évig tartott, de 2007-ben újjáalakult. A Hegyaljára a csaknem húsz év szünet után tavaly megjelent At War With Reality című albumával érkezik.

Szintén jön a Hegyaljára a liquid funk, drum and bass, jungle, soul és popos hangzásokat vegyítő brit Rudimental kvartett, amely eddigi egyetlen stúdióalbuma, a Home dalaival végigsöpört a világ számos országának slágerlistáján. A csapat a hírek szerint májusban új lemezzel jelentkezik. A dance-ben, house-ban, nu-discóban utazó amerikai Hercules & Love Affair 2014-es The Feast of the Broken Heart című korongját fogja Tokaj-Rakamazban is népszerűsíteni.

A további, eddig bejelentett fellépők az elektronikus zene ismert alakjai: a német Milk & Sugar, Muallem és Format: B, valamint az észt származású Henry Krinkle. A hazai színtér szereplői közül már biztosan fellép az Ivan and the Parazol, a Punnany Massif, az Irie Maffia és a Mary Popkids.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.