A megvádolt

Béres Józsefről szóló drámakötetet mutattak be

Béres József Széchenyi-díjas kutató, feltaláló híres felfedezése, a Béres-csepp felhasználásának kezdeti időszakát, valamint a tudós meghurcoltatásának eseményeit dolgozza fel Fazekas István költő-író A megvádolt című új drámakötete, amelyet kedden mutattak be Budapesten az Írószövetség épületében.

2015.03.04 13:30MTI

A 78 oldalas mű a Cédrus Művészeti Alapítvány és a Napkút Kiadó gondozásában jelent meg.

A 1973 és 1976 között játszódó háromfelvonásos dráma részben a cseppek felfedezésének kezdetéről, a tudós kisvárdai meghurcoltatásának eseményeiről, részben pedig egy kassai költő-színész házaspárról szól, amely a cseppektől reméli rákos gyermeke gyógyulását.

Béres József 1972-en alkotta meg a nyomelemeket komplex formában tartalmazó humángyógyászati készítményét, amelynek elismertetéséért sokáig szélmalomharcot kellett vívnia. 1975-ben kuruzslás vádjával bűnvádi eljárás indult ellene, az eljárást azonban egy évre rá megszüntették. Végül még a Kádár-korszakban, 1978-tól engedélyezték találmányának forgalmazását.

A könyvbemutatón Pozsgay Imre volt MSZMP-s politikus és miniszter felidézte: annak idején felkarolta a tudóst és találmányát. Nagy László költővel együtt felkeresték Aczélt Györgyöt, hogy meggyőzzék őt a cseppek jótékony hatásáról. Támogatta őket Déry Tibor, Illyés Gyula és Csoóri Sándor is.

A 2006-ban elhunyt kutató fia, Béres József, az eseményen azt mondta, hogy A megvádolt nemcsak apja küzdelméről szól, hanem jól ábrázolja a korra jellemző drámai helyzeteket és konfliktusokat is.

Kaiser László költő, író, dramaturg a kötet bemutatóján úgy fogalmazott, hogy a darab - amellett, hogy egy igaz ember igaz küzdelméről szól - dramaturgiailag is hiteles mű. Felhívta a figyelmet arra, hogy megjelenik a darabban az is, hogy Béres az embert és az egészséget szolgálva tudósként és értelmiségiként harcolt a Kádár-korszak ellen. A műben megjelenő kassai házaspár párbeszédei áttételesen a felvidéki magyarság akkori helyzetét is bemutatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.