Madách, Németh, Móra

Újabb kötetekkel bővült a Nemzeti Könyvtár sorozat

Madách Imre, Németh László és Móra Ferenc művei is szerepelnek a Nemzeti Könyvtár új köteteiben, amelyeket kedden mutattak be Budapesten.

2015.03.03 15:26MTI

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott a keddi sajtóeseményen elmondta: a sorozat Magyar írók rovatában Madách Imre Az ember tragédiája, Németh László Égető Eszter, Móra Ferenc három műve és Szerb Antal írásai egy-egy kötetben, a Magyar hősök rovatban Cziffra György Ágyúk és virágok, a Magyar ünnepek rovatban pedig Március 15. címmel jelent meg könyv.

A miniszterelnöki megbízott felhívta a figyelmet a Madách-művet tartalmazó kötetre, amelynek különlegessége, hogy a bal oldalon az eredeti kézirat olvasható, így összevethető a már nyomtatásban megjelent szöveggel. Az ember tragédiájához Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója írt ajánlót.

Németh László művei közül az Égető Eszter című regényre esett a választás, amelyet Steinbach József református püspök ajánl az olvasóknak. Szerb Antal Utas és holdvilág, valamint a Pendragon legenda című regényei és a Vörösmarty-tanulmányok Csorba László, a Nemzeti Múzeum főigazgatójának ajánló szavaival kerülnek az olvasók elé.

Móra Ferenc Kincskereső kisködmön, A magyar paraszt és az Ének a búzamezőkről című műveit Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, míg Cziffra György Ágyúk és virágok című önéletrajzi alkotását Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója ajánlja az érdeklődőknek.

Kerényi Imre hozzáfűzte: a 2011-ben indított Nemzeti Könyvtár sorozat 2018-ban zárul mintegy 100 kötettel. Az utolsó 24 kiadványban a magyar kortárs irodalom 24 gyöngyszemét igyekeznek megjelentetni.

A Március 15. című kötetről Szigethy Gábor szerkesztő elmondta: "az antológia alapgondolata, hogy olyan anyagok is kerüljenek bele, amelyek gyakorlatilag hozzáférhetetlenek".

Hozzátette: hét fejezetre osztotta a kiadványt, az első részben a kortársak - mások mellett Jókai Mór - visszaemlékezése, a második egységben a "száműzöttek" - Széchenyi István vagy Vajda János - gondolatai olvashatók. A visszaemlékezők részben található az egyik legizgalmasabb írás, amely Szilágyi Sándor történész tollából származik - fogalmazott Szigethy Gábor. Külön egységben szerepelnek az "elemzők", a "magyarázók", az "ünneplők". Az "álmodók" részben azok írásai találhatók, "akik tudják, hogy miről szólt március 15., hogy mi tűnt el az ünnepléséből és miért fontos, hogy a magyar történelem erről a napról álmodni tudjon".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.