Franciaország

Ritka műkincseket loptak

Tizenöt ritka műkincset loptak el vasárnap hajnalban a Párizs melletti fontainebleau-i kastélyból.

2015.03.02 17:42MTI

A műkincseket III. Napóleon francia császár felesége, Eugénia császárné gyűjtötte össze, Kínából és Thaiföldről származnak. "A tolvajok helyi idő szerint hat óra előtt hatoltak be a kastélyba, a betörés csupán hét percig tartott. A múzeum a kastély egyik legjobban őrzött helye, kamerák és riasztók védik" - olvasható a francia kulturális minisztérium közleményében.

Az 1863-ban létrehozott múzeumból eltűnt műtárgyak között volt a hajdani Sziám (a mai Thaiföld) egy királyi koronája, amelyet a sziámi uralkodó ajándékozott III. Napóleonnak hivatalos látogatásakor, 1861-ben. Elloptak egy tibeti mandalát és egy Csien-lung kínai császár idejéből származó zománcozott kimérát is.

"Óriási sokk ez számunkra. Az az érzésünk, hogy igen elszánt emberekkel állunk szemben, akik pontosan tudták, mit keresnek és igen profi módon dolgoztak. Az ellopott kincsek a múzeum legszebb tárgyai közül valók, egyedülállók, értékük felbecsülhetetlen" - hangsúlyozta Jean-Francois Hebert, a kastély igazgatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.