Elismerés

Alan Rickman Kristián-díjat kap a prágai Febiofesten

A neves alkotót a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért tüntetik ki a fesztivál rendezői.

2015.03.02 21:30MTI
Facebook/Febiofest

Alan Rickman brit színész és rendező Kristián-díjat kap a Febiofest prágai nemzetközi filmfesztivál megnyitóján március 19-én - közölte Martina Chvojka Reková, a filmszemle szóvivője hétfőn Prágában.

A neves alkotót a világ filmművészetéhez való kiemelkedő hozzájárulásáért tüntetik ki a fesztivál rendezői. Ugyancsak Kristián-díjat kap az idei Febiofesten Kim Novak, az amerikai filmművészet legendás alakja. Hitchcock Szédülés című klasszikusának sztárja impresszionista, szürrealista ihletésű festményeit is bemutatja a fesztivál alatt a prágai Strahov képgalériában.

A fesztivál sztárvendégei között szerepel John Madden, az Oscar-díjas Szerelmes Shakespeare amerikai rendezője, Eran Riklis izraeli rendező, valamint Jeroen Krabbé holland filmszínész is. Jean-Jacques Annaud francia rendező Farkastotem című új produkcióját kíséri el a fesztiválra.

A márciusi mustra programján szereplő mintegy másfélszáz filmet, köztük a tavalyi nagy nemzetközi filmfesztiválok legjobb alkotásait, 14 szekcióban fogják vetíteni. A versenyprogram győztese 15 ezer dolláros pénzjutalmat kap.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát Csehországban és komoly nemzetközi rangot vívott ki magának. Évente mintegy 50-60 ország 150-200 új filmjét vetítik le. A filmszemle nézőinek száma Prágában évente 80 ezer körül mozog.

A prágai szemle után a kiválasztott filmeket Csehország régióiban is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetők az alkotások.

A március 19-től március 27-ig tartó fesztivál részletes programja a www.febiofest.cz honlapon található.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.