Leopold Múzeum

Egon Schiele múzsájáról nyílt kiállítás Bécsben

A csütörtök este megnyílt tárlat festményekkel, fotókkal és grafikákkal dokumentálja a fiatal lány Schieléhez fűződő kapcsolatát.

2015.03.01 22:30MTI
Forrás: Twitter

Egon Schiele múzsáját, Wallyt és a modell festővel töltött éveit mutatja be a bécsi Leopold Múzeum új kiállítása.

A csütörtök este megnyílt tárlat festményekkel, fotókkal és grafikákkal dokumentálja a fiatal lány Schieléhez fűződő kapcsolatát, az általa inspirált alkotásokat és az osztrák festő ezen alkotói korszakát. A kiállításon ugyanakkor csupán egyetlen olyan fotó van, amelyen Schiele és Wally együtt szerepel.

Wally, azaz Walburga Neuzil négy éven keresztül, 1911 és 1915 között volt a festő modellje, barátja és kedvese. A szegény sorból származó lány 16 éves korától volt a művész mellett az egyik legizgalmasabb alkotói korszakában. Miután Schiele közelgő házassága miatt elváltak útjaik, Wally jelentkezett a Vöröskereszthez, és Dalmáciába utazott, ahol a fronton megsebesült katonákat ápolta, majd 1917. december 25-én skarlátban elhunyt. A nővérként töltött időszakát egy fotó is megörökítette.

A tárlaton olyan festmények láthatók, mint az elmúlás fájdalmát bemutató A halál és a lányka című híres alkotás, amelyet először állítanak ki a bécsi Leopold múzeumban. A kiállítás egyik különlegessége a Wally Neuzil arcképe című festmény, amely alátámasztja, hogy Wally nemcsak a szeretője, hanem igazi társa is volt a festőnek.

Az anyag június elsejéig tekinthető meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.