Csere-bere fogadom!

12 év után újra egy színpadon Unger Balázs és Dresch Mihály!

Március 22-én vasárnap este 12 év csend után ismét közös műsorral készül a két nagyszerű zenész, de a helyzet most fordított! Unger Balázs zenekara látja vendégül Dresch Mihályt!

2015.02.27 23:30ma.hu

A régi idők közkedvelt gyermekjátékát juttatta eszembe a Cimbaliband zenekar új produkciója. A programajánlót olvasva az lehet az ember érzése, hogy két nagyszerű zenész évtizeddel korábbi találkozásának egymásra hatása tükröződik vissza művészetükben a mai napig.

Unger Balázs, a Cimbaliband vezetője két évig volt tagja a nagyszerű magyar jazz szaxofonos, Dresch Mihály Quartetjének. Ezalatt rengeteg hazai koncerten kívül London, Párizs, Stockholm és Berlin színpadain is megfordultak együtt. A sikerek után hirtelen elváltak útjaik. Unger Balázs a Magyar Állami Népi Együttes hivatásos cimbalmosa lett, míg Dresch Mihály továbbra is a saját jól kitaposott zenei ösvényein haladt tovább. Utolsó közös fellépésük 2003 márciusában volt a Fonóban, ahol az amerikai Archie Shepp szaxofonos volt a Dresch Quartet vendége. A Cimbaliband 2006-os megalakulásában nagyon nagy szerepet játszott a Dresch Quartetből hozott útravaló, Unger Balázs a mai napig kamatoztatja a náluk megszerzett jazz zenei elemeket.

Március 22-én vasárnap este 12 év csend után ismét közös műsorral készül a két nagyszerű zenész, de a helyzet most fordított! Unger Balázs zenekara látja vendégül Dresch Mihályt! Felcsendül majd több régi Dresch Quartet dal kicsit más köntösben, de a Cimbaliband dalok sem úszhatják meg Dresch Mihály legendás szaxofon improvizációit! A műsor országos premierje az erre legméltóbb helyen kerül bemutatásra, a Cimbaliband főhadiszállásán a gödöllői Művészetek Házában.


Dresch Mihály: várakozással nézek a koncert elébe!

Hogyan emlékszik vissza az ezredforduló Dresch Quartetjére, melynek Unger Balázs része volt?

Jó szívvel emlékszem vissza arra az időszakra. Több hazai és nemzetközi koncerten játszottunk együtt Balázzsal, majd más utat választott, az autentikus népzenei vonalra helyezte a hangsúlyt, megalapította a Cimbaliband zenekart, mellyel nagyon szép sikereket értek el.

Ön hogyan került kapcsolatba a cimbalommal, mi motiválta, hogy a jazz zenével ötvözze?

Eleinte felvételeket hallgattam. Nagyon szerettem hallgatni santur-t (perzsa hangszer, a cimbalom őse – a szerk.), Afganisztánban is léteznek olyan hangszerek, amelyek a cimbalomra emlékeztetnek. Nagyon hasonló a cimbalomhoz, de azokat nem ütővel szólaltatják meg, hanem pengetik. A végső elhatározás akkor érett meg bennem, amikor a Lajta együttes - Tendl Pál, soproni cimbalmos csapatának - felvételeit volt szerencsém meghallgatni. Ekkoriban már javarészt fújtam a szaxofont, ezt próbáltam kiegészíteni a cimbalom hangjával. Valahol megvannak az erről készült felvételeim is. Sajnos idővel rá kellett jönnöm, hogy nem tudom egy emberként összeegyeztetni a két hangszert, igény viszont volt rá, így került Balázs a zenekarba. Úgy gondolom, mindketten sokat profitáltunk az együtt töltött időből.


Nosztalgiázik időnként, leül még a cimbalom elé?

Nem, már nem játszom.

Március 22-én ismét együtt lépnek színpadra Gödöllőn, a Művészetek Házában. Várhatóan felcsendülnek olyan dalok is a koncerten, melyeket Unger Balázzsal együtt játszottak az ezredfordulón a BBC-ben a londoni Soho clubban. Milyen érzés lesz ezeket a dalokat feleleveníteni?

Számomra mindenképp izgalmas lesz! Azóta én sem játszottam ezeket a dalokat, úgyhogy nekem is új lesz elővenni, leporolni, felfrissíteni. Érdekes élmény lesz. Kíváncsi vagyok, hogy meg tudjuk-e csinálni, amit elterveztünk, várakozással nézek a koncert elébe!

Dresch Mihály Liszt Ferenc-díjas magyar zenész, érdemes és kiváló művész. A mai magyar dzsessz kiemelkedő alakja, kiváló szaxofonos, aki a magyar népzene és a jazz ötvözésén alapuló saját zenei világot alakított ki.

A 90 perces koncert alatt meggyőződhetünk arról, hogy a régi idők tudás és művészet csere-beréje milyen mértékben tette gazdaggá és sokszínűvé mindkét előadóművészt, az érdeklődő közönség pedig … fogadja szeretettel a nem mindennapi koncertélményt, jazz és népzenei varázslatot!

A Cimbaliband és Dresch Mihály koncertje

2015. március 22. vasárnap 19 óra Gödöllő, Művészetek Háza (Gödöllő, Szabadság út 6.)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.