...and the Oscar goes to:

Előre megjósolhatók az Oscar-díjak

Az algoritmizált jóslás pontosabb, mint amit a filmkritikusok adnak arról, ki is kapja az arany szobrocskákat.

2015.02.25 07:00ma.hu
Freedigitalphotos Danilo Rizzuti

Érdekes kísérletbe fogott a Popular Science; 2013 óta igyekszik megjósolni, kik kapják a jelöltek közül az Oscar-díjakat. De nem emberi megérzésekre, tippekre, ösztönre és hasonlókra hallgatva nevezik meg a szerintük legesélyesebbeket, hanem algoritmizált módon. Matematikai modellek révén olyan, egymással összehasonlítható tényezőket vizsgálnak, mint a Rotten Tomatoes pontjai és más, hasonló értékelések. Ezek, mint kiderült, korrelálnak az Oscar-díj elnyerésével.

Az érzelmek kiiktatása "ügyesebb" jósnak bizonyult; ahogy tavalyelőtt és tavaly, úgy idén is pontosabban találta el az algoritmus a végső nyertesek neveit, mint a filmkritikusok. A három felhasznált modell a tíz legnépszerűbb kategóriából mindössze egyet hibázott, míg négy, USA-ban nagy ismertségnek örvendő kritikus két-három kategóriában sem talált. Akit érdekelnek a részletek, az táblázatos formában itt megtekintheti (a quantitive predictions alatt láthatók az algoritmizált, a qualitative prediction oszlopokban pedig az emberi jóslatok).

Érdekes, hogy visszaesett a gép jóslatok száma; idén többek között Peter Gloor, az MIT professzora sem bocsátkozott előzetes tippelésbe. Gloor arról vált ismertté, hogy ő készítette az első, Oscar-díj jósló algoritmust, még 2007-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.