Gyász

Elhunyt Horváth Zsuzsa prímás

A művész ötvenöt évet töltött színpadon, Helsinkiben és Varsóban VIT díjat kapott, meghívásra eljutott a Buckingham-palotába, valamint a svéd királyi családnak is hegedült.

2015.02.19 21:30MTI
freedigitalphotos.net/adam

Életének 73. életévében szerdán este elhunyt Horváth Zsuzsa prímás, a 100 Tagú Cigányzenekar tagja, a Rajkó Zenekar egyik alapítója - közölte a család csütörtökön az MTI-vel.

Horváth Zsuzsa 1943. március 6-án született Pomázon zenész dinasztia sarjaként. A hegedülés alapjait autodidakta módon sajátította el, majd édesapja, Horváth Gyula zenekarvezető, prímás tanította őt. Apja halála után Boross Lajos Kossuth-díjas prímáskirály növendéke lett, majd 1953-ban felvételizett a Rajkó Zenekarhoz.

A művész ötvenöt évet töltött színpadon, Helsinkiben és Varsóban VIT díjat kapott, meghívásra eljutott a Buckingham-palotába, valamint a svéd királyi családnak is hegedült. Játszott Jakartában és Szingapúrban is, saját zenekarával pedig többek között Balassagyarmaton, Salgótarjánban és Budapesten lépett fel.

Utolsó éveiben a 100 Tagú Cigányzenekarban hegedült, ahol fiát, Tolnai András nótaénekest is kísérte. A színpadi fellépések mellett rendszeresen oktatott is: tanítványa volt mások mellett Mága Zoltán hegedűművész és Roby Lakatos is.

Horváth Zsuzsa temetéséről később intézkednek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.