Gyöngyszemek

Évadot hirdetett 2015-16-ra a Metropolitan Opera

Ritkán előadott gyöngyszemektől a közönség kedvenceiig huszonöt operát, köztük hat új produkciót tűz műsorára a New York-i Metropolitan Opera (Met) a 2015-16-os évadában: száz év után ismét színpadra állítják Bizet Gyöngyhalászok című operáját és először lesz látható egy szezonban Donizetti Tudor-trilógiájának mindhárom műve.

2015.02.20 01:30MTI

Két operában - a Bohéméletben és a Don Pasqualéban - is debütál a Met-ben Molnár Levente bariton, Fischer Ádám pedig Verdi Otellóját vezényli.

Az évadot szeptember 21-én Verdi Otello című operájának új színre vételével nyitják Bartlett Sher rendezésében, Yannick Nézet-Séguin vezényletével. A címszerepet a lett Aleksandrs Antonenko énekli, Desdemonát Szonja Joncseva, Jagót Zeljko Lucic énekli. Az operát áprilisban és májusban is műsorra tűzik Fischer Ádám vezényletével.

Alban Berg Lulu című operáját november 5-én mutatják be a zeneigazgató, James Levine vezényletével, aki a mű 1977-es New York-i bemutatóját is dirigálta. A címszerepet Marlis Petersen alakítja, partnerei Susan Graham, Daniel Brenna, Paul Groves és Johan Reuter lesznek. Az operát William Kentridge állítja új rendezésben színpadra, aki 2011-ben szenzációt okozott Sosztakovics Az orr című operájával a Met-ben.

Bizet Gyöngyhalászok című egzotikus operáját 1916-ban mutatta be a Met a tenorlegendával, Enrico Carusóval. 2015. december 31-én Penny Woolcock rendezésében mutatják be Diana Damrau, Matthew Polenzani és Mariusz Kwieciennel a főszerepekben.

Jonas Kaufmann és Kristine Opolais énekli Puccini Manon Lescaut című operája tragikus szerelmespárjának szerepeit Richard Eyre új rendezésében a 2016. február 12-i bemutatón.

A jövő évadban állítják színpadra Gaetano Donizetti Tudor-trilógiájának harmadik gyöngyszemét, az I. Erzsébet királynő tragikus szerelméről szóló Roberto Devereux-t. Az operát David McVicar rendezi, aki a két másik Tudor-kori királynőről/királynéról szóló Donizetti-művet, a Boleyn Annát és a Stuart Máriát is színpadra vitte New Yorkban. Sondra Radvanovsky amerikai bel canto szoprán énekli I. Erzsébet szerepét, és ő lesz a Boleyn Anna és a Stuart Mária címszereplője is, amelyek szintén műsoron lesznek a jövő szezonban. Roberto Devereux szerepében Matthew Polenzani amerikai tenort hallhatja a közönség, Elina Garanca játssza Sarát, a nottinghami hercegnőt.

A szezon utolsó új bemutatója Richard Strauss Elektrája lesz Nina Stemm címszereplésével.

Peter Gelb vezérigazgató és James Levine a jövő évad szerdai ismertetésekor bejelentette azt is, hogy folytatni fogják kortárs operák bemutatást, és felkérték Nico Muhlyt, hogy komponáljon operát Winston Graham 1961-ben írt regénye, a Marnie alapján, amelyet annak idején Alfred Hitchcock vitt filmre. Az operát a 2019-20-as szezonban tervezik bemutatni.

Az évad egyik meglepetése Anna Netrebko első szóló koncertje lesz a Met színpadán 2016. február 28-án, a másik a május elsejei gálakoncert, amely Renée Fleming 1991-es New York-i bemutatkozásának 25 éves évfordulóját ünnepli.

A betegségéből tavaly felépült James Levine zeneigazgató a 227 előadásból már 35-öt fog vezényelni, köztük ifj. Johann Strauss A denevér című operettjét.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az összes új rendezésű produkció látható lesz az élő operaközvetítésekben, a Met Live in HD sorozatban, amelynek első előadása október 3-án Verdi Traviatája lesz Anna Netrebkóval Leonora szerepében. A további három előadás Wagner Tannhäusere, Puccini Turandotja és Pillangókisasszonya lesz.

Az elő operaközvetítések a tizedik évadjukba lépnek jövőre: míg 2006-ban a világ 98 mozija, színháza vett részt a programban, mostanra már 70 ország több mint 2000 kulturális intézménye csatlakozik.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.