Polgárok Háza

A magyarság emblematikus városairól indul sorozat

Városi kultúrák a Kárpát-medencében címmel indul programsorozat, amelyben a magyarság emblematikus városait mutatják be a budapesti Polgárok Házában.

2015.02.19 12:30MTI

Az első, pénteki rendezvényen a muravidéki magyarság székvárosát, Lendvát ismerhetik meg az érdeklődők. Lendvai magyar művészek alkotásait felvonultató, valamint a város történelmét bemutató kiállítás nyílik Lendvai varázs címmel. A megnyitón köszöntőt mond Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke, Lendva alpolgármestere, az esemény díszvendége Skrilec Ksenija, a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövete lesz - közölték a szervezők az MTI-vel.

A műsorban fellép az Ividő Tánccsoport, a Dobronaki Nótázók, az Új Muravidék Citeraegyüttes, a Muravidék Néptáncegyüttes, a Hadik Mihály Band és Kolosa Tanja, valamint Bacsi Jasna, Ferenc Grega, Pál Péter, Szőke Krisztina és Zadravec Szekeres Ilona. Az est végén a látogatók a Muravidék gasztronómiájából kapnak ízelítőt.

A szlovéniai magyarság a Kárpát-medencei Magyar Népművészet rendezvénysorozatnak is vendége volt 2010-ben, akkor elsősorban a vidék népi kultúráját, folklórját ismerhette meg a közönség, a pénteki rendezvény középpontjában a városi kultúra áll.

A szlovéniai magyarok főként a Muravidéken élnek. Jogi helyzetük a trianoni diktátum következtében elszakított magyar közösségek közül a legkedvezőbb: a szlovén alkotmány őshonos közösségnek tekinti őket és egy képviselői helyet biztosít számukra a parlamentben. A szlovén-magyar határ menti szűk sávot - hivatalosan - nemzetiségileg vegyesen lakott területként tartják számon, ahol a magyar a szlovénnal egyenrangú nyelv. A rendszerváltás óta azonban a viszonylag példás nemzetiségi politika sem tudta ellensúlyozni az asszimilációs tendenciákat: míg 1920-ban lélekszámuk meghaladta a húszezret, 1991-ben csupán 8500-an, 2001-ben pedig mindössze 6200-an vallották magukat magyarnak és 7700-an magyar anyanyelvűnek - olvasható az intézmény honlapján.

A Városi kultúrák a Kárpát-medencében című programsorozat vendége március 20-án Pozsony, április 17-én Kolozsvár, május 15-én Zombor lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.