Zenés-táncos performansz nőnap alkalmából

Ne hisztizz! - Hogyan parancsol megálljt egy nő?

Dinamikus kitörések, arcjáték, csodálkozás, gúny, kétség, öröm... - csak néhány kifejezés, ami egy hisztis nő állapotának jellemzésekor előkerülhet. De milyen ez, amikor táncban meséli el valaki?

2015.02.16 12:00ma.hu

Ne hisztizz! Ezzel a címmel mutatja be Góbi Rita kortárs táncművész és Szegő Dávid dobos a Mindenütt nő rendezvénysorozat részeként színpadra kerülő darabot, amelyet a Góbi Rita Társulat tűz műsorra 2015. március 6-án. Góbi Rita kortárstáncos és Szegő Dávid dobos különleges találkozása során szokatlan, de annál izgalmasabb előadáson vehetnek részt az érdeklődők a Bethlen téri Színházban.

A duóban két, látszólag egymáshoz nem érő – legalábbis fizikailag semmiképp – műfaj érintkezik, mint a tánc és a hangszeres játék. „Ez a mindenkori „jelenben” történik: ott és akkor parancsolunk majd magunkra – na és persze tisztelettel közönségünkre is –, ahol és amikor!” – mondják a szerzők.

Egy korábbi előadásról Fehér Elephánt így írt: ”...mindezt átizzítja a tündéri kobold-lány, Góbi Rita szédületes temperamentuma. Dinamikus kitörések, őrült forgások, bravúros vetődések élezik a feszültséget, hogy aztán pillanatokon belül a gyengéd líra poézisébe csituljon. Az arcjáték, a csodálkozás, a gúny, a kétség és az öröm mimikája egyenrangú társa a mozgás-őrületnek.


Góbi Rita Társulata 2006 óta van jelen a kortárs tánc, a performansz és a színház világában. Az alapító és koreográfus Góbi Rita a szerbiai Újvidéken született, ahol első tánctanulmányait kezdte, majd a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskolán szerzett diplomát mint táncművész, koreográfus, táncpedagógus.

Pályájára nagy hatással volt, hogy tagja volt a Pécsi Balettnek, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten ösztöndíjasa volt, és szabadúszó táncművészként dolgozott Bozsik Yvette, Szabó Réka, Pataky Klára mellett, valamint a Természetes Vészek Kollektíva és az Andaxínház előadásaiban. A Ne hisztizz! című előadás legújabb bemutatójára március 6-án 19.30 órakor kerül sor.

Ne hisztizz! / Don't fuss! from Gobi on Vimeo.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.