Hétvégi program

Kitárja kapuit a szentendrei skanzen: farsang kontra Valentin-nap

Szerelmes köntösbe bújtatott farsangi népszokásokkal nyitja meg idei évét a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum szombaton.

2015.02.13 17:29MTI
Facebook/Szentendrei Skanzen

Az intézmény sajtóreferense, Arnóti Edit elmondta, hogy bár az angolszász területről átvett Valentin- vagy Bálint-napi szokások viszonylag új keletűek Magyarországon, és nem részei a magyar néphagyományoknak, a farsang és a Bálint-nap egybeesésének apropóján a szerelemmel kapcsolatos a népszokások is fókuszba kerülnek.

Hozzátette: a szerelem témája nem idegen a magyar farsangi hagyományoktól, hiszen az udvarlás, a párválasztás és főképp a házasságkötések, lakodalmak legfőbb ideje a farsang időszaka volt. A hosszú téli estéken tartott mulatozások a fonóban, a pajkos játékok, a rejtetten erotikus töltetű dalok éneklése, a tánc nyújtotta testi közelség sok-sok szerelmi kapcsolat katalizátoraként szolgált - magyarázta az intézmény munkatársa.

Akinek eddig nem sikerült meglelnie kedvesét, az most népi bűbáj segítségével megtalálhatja párját - mondta Arnóti Edit, hozzátéve, hogy a Skanzen boszorkánykonyhájában szerelemkeltő és szerelmi bánatot gyógyító bájital készül, de beavatják az érdeklődőket a szerelmeslevél nevű sütemény készítésének rejtelmeibe, s a két nap során óriás bábok szerelmes jelenetei is színesítik a szabadtéri néprajzi múzeum farsangját.

A programok felidézik a farsangi alakoskodás szokását is, amikor a legények mókás, olykor rémisztő maskarát öltöttek fel mások szórakoztatására, riogatására, de fontos eleme a hétvégének a télbúcsúztatás is - emelte ki a Skanzen munkatársa. A hosszú telet megelégelve farsang végén téltemetést tartottak, s "mi is meggyújtjuk a téltemető máglyát, arra biztatva mindenkit, hogy vesse papírra mindazt, amitől szeretne megszabadulni, és dobja a lángok közé".

A gasztronómiai kínálatban ezúttal két hagyományos farsangi étel, a böjti molnárkalács és a csörögefánk kerül a középpontba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.