Vásznon

Cseh és szlovák filmek a Toldi moziban

Február 25. és 28. között a budapesti Toldi moziban hét film szerepel, emellett pódiumbeszélgetések és háromnyelvű zárókoncert is található a programok között.

2015.02.08 12:30MTI
budapest.czechcentres.cz

A mustra az utóbbi évek legsikeresebb, többségükben cseh és szlovák koprodukcióban készült filmjeit mutatja be. A műsoron szereplő olykor elmélyülő és komoly, máskor groteszk játék- és dokumentumfilmek a jelen és a közelmúlt problémáit dolgozzák fel, jellemzően erős társadalmi háttérábrázolással és mindig személyes megközelítésben - áll a Budapest Film Zrt. közleményében.

A Filmkarnevál nyitófilmje, a Fair play című dráma a szocialista Csehszlovákia élsportolóinak kegyetlen világába nyújt betekintést. A filmet Andrea Sedlácková rendezte, aki a főszereplő Bárdos Judittal együtt részt vesz a film utáni beszélgetésben, a moderátor Veiszer Alinda lesz.

Február 26-án este Oliver Malina-Morgenstern rendhagyó dokumentumfilmje idézi fel Bohumil Hrabal életútját. Az 1997-ben elhunyt szerző születésének centenáriumát tavaly ünnepelték Európa-szerte. A vetítést követő beszélgetésen a rendező és Tomás Mazal Hrabal-szakértő, a film szereplője is részt vesz. Szintén ezen a napon nézhető meg Jonás Karásek az Elnökjelölt című politikai thrillere, amely egy média által manipulált köztársaságielnök-választásról szól.

Peter Kerekes, az egyik legsikeresebb szlovák dokumentumfilmes 2003-as alkotásával érkezik a fesztiválra február 27-én, a film a kassai uszoda 66 szezonjáról mesél. A filmet követően Peter Kerekes, Molnár Csaba filmrendező és Veiszer Alinda beszéget majd. Szintén ezen a napon nézheti meg a közönség Petr Václav a Kiút című filmjét, amely négy kategóriában is elnyerte a cseh kritikusok díját, és egy észak-csehországi ipari városban élő roma lány személyes drámáját dolgozza fel.

A karnevál legfiatalabb rendezőjének, a főiskolás Molnár Csaba A rendes ember című filmje február 28-án kerül a mustra műsorára. Az alkotás Komáromba kalauzolja a nézőt, ahol a villanyszerelő Zoltánt meglátogatja egy angyal, és feladatot ad neki: három nap alatt legalább három embert kell boldoggá tennie a környezetében, különben nem biztos, hogy megéri a negyedik napot. Ugyancsak szombaton vetítik le Jan Hrebejk Mézeshetek című alkotását. A rendező 1999-ben Kuckók című filmjével indította újra a cseh és a szlovák filmesek közötti intenzívebb együttműködést azzal, hogy az alkotás főbb szerepeit szlovák színészekre osztotta.

A négynapos rendezvénysorozatot szombat este a Szidi Tobias and Band magyar, szlovák és cseh nyelvű koncertje zárja.

Bővebb információ a filmekről és a rendezvényről a Cseh Centrum honlapján található. A Filmkarnevált a Cseh Centrum és a Szlovák Intézet közösen szervezi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.