Második

Ki akar hasznot húzni a 88 éves Pulitzer-díjas írónőből?

Harper Lee, a világhírű Ne bántsátok a feketerigót! című regény Pulitzer-díjas írója cáfolta, hogy külső nyomásra jelenteti meg második könyvét.

2015.02.05 19:12MTI
Facebook/Mia Farrow

A hét elején jelentette be a HarperCollins könyvkiadó, hogy júliusban megjelenik a Go Set A Watchman című regény, amelyet az írónő még az ötvenes években fejezett be. Ez lesz az első Harper Lee-könyv azóta, hogy 1960-ban kiadták a Ne bántsátok a feketerigót! című művet. Az írónő számára Pulitzer-díjat hozó regényből az elmúlt több mint 50 évben mintegy 40 millió példányt adtak el.

A második regény kiadásának keddi bejelentése óta néhányan aggodalmunknak adtak hangot amiatt, hogy a világtól elvonulva élő 88 éves írónő nem külső befolyás alatt döntött-e a régi kézirat kiadásáról.

"Élek, egészséges vagyok, és pokolian boldog a Watchman hírére adott reakciók miatt" - válaszolt az aggodalmakra Lee Harper közleményben.

A kétkedők azzal magyarázták félelmeiket, hogy a keddi bejelentés csupán hónapokkal követte az írónő Alice nevű nővérének halálát, aki mindig védelmezte őt a külvilágtól.

A tavaly novemberben 103 éves korában elhunyt Alice 2011-ben ezt írta: "Harper nem lát és nem hall, és bármit aláír, amit olyan emberek tesznek elé, akikben megbízik".

Harper Lee, aki jelenleg egy alabamai idősek otthonában él, 2007-ben agyvérzést szenvedett.

Mia Farrow színésznő a közösségi hálón osztotta meg aggodalmát, amely szerint elképzelhető, hogy valaki hasznot akar húzni a 88 éves írónőből. Madeleine Davies írónő egy internetes cikkben szintén megkérdőjelezte, hogy Harper Lee önként, és nem külső nyomásra adta át kiadásra a sokáig eltűntnek hitt kéziratot. A Tracey Chevalier író a BBC Radio 4 egyik műsorában úgy fogalmazott, kicsit aggódik, hogy az írónőre ráerőltették a kiadást.

A HarperCollins könyvkiadó szóvivője szintén megszólalt az ügyben, állítva, hogy Harper Lee még mindig képes könyveket, újságokat és más dokumentumokat olvasni egy speciális, látássérülteknek készült nagyítógép segítségével.

Andrew Nurnburg, az írónő ügynöke közleményében spekulációnak nevezte a híreszteléseket, és biztosította az olvasókat arról, hogy Harper Lee teljes mellszélességgel a regény megjelentetése mögött áll. Hozzátette: tavaly ősszel és idén januárban is találkozott az írónővel, aki növekvő izgalommal várja, hogy végre napvilágra kerüljön a regény.

A Go Set A Watchman húsz évvel a Ne bántsátok a feketerigót! története után játszódik az ötvenes évek közepének Alabamájában. A regényben a felnőtt Scout Finch New Yorkból hazatér Maycomba, hogy meglátogassa apját, Atticust. Szeretné megérteni apja viselkedésének mozgatórugóit, és szeretne tisztába jönni a szülővárosával és gyermekkora helyszínével kapcsolatos érzéseivel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.