Sorozat

Betiltott spanyol filmek a Művészetek Palotájában

A Franco-diktatúra által betiltott alkotásokat is levetít a Művészetek Palotája (Müpa) Az igazság pillanatai - Fél évszázad spanyol filmjei című sorozat keretében a Cervantes Intézet és a Spanyol Nagykövetség támogatásának köszönhetően.

2015.02.01 01:30MTI
Fotó: mupa.hu

A szervezők közleménye szerint a Müpa vetítéssorozata február 9-én indul, a műsoron a spanyol filmművészet elmúlt 50 évének fontos alkotásai kapnak helyet, amelyek közül többet betiltott a 30 évvel ezelőtt elhunyt Francisco Franco vezette diktatúra cenzúrája.

Az első vetítésen Luis Bunuel 1961-es filmjét, a Viridianát tekintheti meg a közönség. A film ugyan elkészülte után megnyerte a cannes-i fesztivál Arany Pálma-díját, azonban a spanyol rezsim tiltólistára tette, a Vatikán hivatalos lapja, a L'Osservatore Romano pedig egyenesen istenkáromlónak bélyegezte. Az alkotást 1996-ban, a spanyol film születésének centenáriumán a kritikusok a legjobb spanyol filmnek választották. A Viridiana összetett, olykor zavarba ejtő és szürreális története egy apácanövendék küzdelmeiről szól egy olyan világgal, amelyben mindenki csak a saját maga zárt környezetének szabályai szerint próbál élni.

A vetítéssorozat keretében, március 23-án vászonra kerül a Franco-rezsim elől Mexikóba menekülő Bunuel egy másik filmje is, az 1970-es Tristana. A film főszerepeiben a pályakezdő Catherine Deneuve és Fernando Rey látható.

Február 23-án Juan Antonio Bardem Főutca című filmjét vetíti a Müpa, a történet egy álmos kisvárosról szól, ahol léha fiatalemberek ártatlan tréfája fordul a kelleténél jóval komolyabbra.

Luis García Berlanga - aki pályafutását falangistaként kezdte, majd végül szembefordult a diktatúrával - két könnyedebb alkotással képviselteti magát a vetítéssorozaton. A március 9-én vetített, 1963-ban elkészült Hóhér című film főszereplője egy olyan fiatalember, aki beleszeret a hóhér lányába, a házasságkötést követően pedig kénytelen átvennie apósa hivatalát. Az április 27-én megnézhető Nemzeti vadászat című alkotás középpontjában egy üzletember áll, aki a felső tízezerbe annak kedvelt sportja, a vadászat űzése révén szeretne bekerülni. Az élesen rendszerkritikus szatíra kíméletlen gúnnyal ábrázolja a politikai hatalomhoz dörgölőző gazdasági vezetőket, arisztokratákat és klerikusokat.

Carlos Suara életrajzi utalásokban gazdag 1973-as Angélica, az unokatestvér című alkotása április 13-án kerül a Müpa műsorára. Bár a film forgatókönyvet kétszer is betiltották, az alkotást végül heves indulatok és erőszakos megnyilvánulások mellett - a falangisták támadásaitól a falangista rendőrségnek kellett megvédenie a filmet lejátszó mozikat - bemutatták Spanyolországban is.

A sorozatot június 15-én Pablo Berger 2012-es Hófehérke című némafilmje zárja, amelynek alapját a klasszikus Grimm-mese képezi. Az Oscar-díjra is jelölt fekete-fehér alkotás, amely az 1920-as évek Sevillájába emeli át a jól ismert történetet, 10 Goya-díjat söpört be megjelenése után.

A Cervantes Intézet és a Spanyol Nagykövetség támogatásával levetített filmek teljes listája és bővebb információ a Müpa honlapján érhető el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.