Médiatúra

Magyar nap lesz a török állami televízióban március 15-én

Tematikus napon mutatja be Magyarországot a török állami televízió (TRT) március 15-én, a műsorfolyamban a török nézők megismerkedhetnek a két nép közös hagyományai mellett a gazdasági és kulturális kapcsolatokkal, valamint Bartók Béla munkásságával is.

2015.02.01 00:32MTI
Fotó: archív

Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) főszerkesztője felidézte, hogy a magyar közmédiában október 29-én, Törökország nemzeti ünnepén rendeztek török tematikus napot.

A főszerkesztő kiemelte, hogy a tematikus adásokat kölcsönösen a két ország számára fontos nemzeti ünnepeken rendezték és rendezik. Október 29-én ünnepelték Törökországban a köztársasággá válás 91. évfordulóját, a törökországi magyar napot pedig az 1848/49-es szabadságharc 167. évfordulóján tartják meg.

A tematikus napokat annak az együttműködésnek a keretében rendezik meg, amelyről még 2013 decemberében állapodott meg a magyar és a török közmédia vezetője.

A törökországi magyar napon sok Magyarországgal kapcsolatos dologgal ismerkedhetnek majd meg a TRT nézői. Siklósi Beatrix beszámolt arról, hogy a török köztelevízió egyik stábja már járt is Magyarországon. Fogadta őket Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója és biztosította őket arról, hogy minden segítséget megadnak számukra.

A Magyarországot bemutató tematikus napon a Bartók Béláról készülő portréfilmből is láthatnak részleteket a török nézők. Emellett több más műsorban is bemutatják Magyarországot, a közös történelmi hagyományokat, a kétoldalú kapcsolatokat gazdasági, oktatási és kulturális téren, ezek részleteiről azonban még folynak az egyeztetések - tette hozzá a főszerkesztő.

Siklósi Beatrix kiemelte, hogy az októberi török tematikus nap nagy sikerrel zajlott le az MTVA televíziós és rádiós csatornáin, számos pozitív visszajelzést kaptak, ezért bíznak abban, hogy a törökországi magyar nap is hasonló érdeklődést vált majd ki az ottani nézők körében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.