Trafó

Norvég is, japán is, léggömb is, balett is - mi az?

A norvég Heine Avdal és a japán Sinozaki Jukiko együttműködéséből megszületett különleges léggömb-balettet láthatnak az érdeklődők február 6-án és 7-én a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

2015.01.31 20:30MTI

A láthatatlan látható című produkció óriási fekete luftballonok és selyemfüggönyök keringőzésével indul, majd a színpad extravagáns tájképpé, az anyagok szereplőkké válnak - olvasható a Trafó közleményében. A MOME médiadesign-szakos hallgatóinak közreműködésével megvalósuló darabban távirányítású miniatűr helikopterek által mozgatott héliumos lufik repkednek.

Heine Avdal és Sinozaki Jukiko eddig főként helyspecifikus színházi produkciókkal rukkolt elő: játszottak már boltban, hotelszobában, utcai tereken. 2007-ben a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban is láthatta őket a hazai közönség.

A láthatatlan látható című produkcióval a páros visszatért a színházba, de a különleges tér- és tárgykezelés egy cseppet sem halványult: az előadással azt akarták felfedezni, hogyan lehet másként nyúlni a színházi térhez. A tér, a technológia, a tárgy és az ember közötti hierarchia lerombolása, a mozdulat fogalmának kiterjesztése - tárgyakra, térre, emberre - a duó munkáinak fő vonása.

Facebook/Trafó House

Heine Avdal videós múlttal érkezett a tánc területére, a világhírű brüsszeli P.A.R.T.S. központban tanult koreografálni, ahol megismerkedett Sinozaki Jukiko táncossal, és megalapította a Fieldworks nevű társulatát. Avdal technológiai és vizuális gyökerei is erősen érződnek az előadáson, amelyben azt kutatja, hogyan lehet emberi jelenlétet követelő, de mégis innovatív és úttörő eszközöket, illetve módszereket alkalmazni - olvasható az ismertetőben.

A láthatatlan látható című produkcióban az innovációt a hatalmas, bolygószerű fényes léggömbök mozgatása és a fényfestés jelentik. Egyszerre látjuk a trükköt, és annak leleplezését, ám a varázslat egy cseppet sem halványul.

A Trafó smART! sorozatának újabb állomását február 6-án és 7-én nézhetik meg az érdeklődők. A február 7-i előadást követő közönségtalálkozón Sipos Melinda designer, kulturális mediátor fog beszélgetni az alkotókkal. Szintén 7-én workshopot tartanak az alkotók a SÍN Kulturális Központban.

A smART! sorozatban olyan előadások kerülnek terítékre, amelyek analóg trükkrendszereikkel vagy forradalmi technikai újításaikkal nyitnak új utakat az előadóművészetek területén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.