Programajánló

Szatmári farsanggal nyit februárban a Sóstói Múzeumfalu

Szatmári farsanggal nyitja meg kapuit a most téli szünetet tartó Sóstói Múzeumfalu február 7-én.

2015.01.29 04:30MTI
Sóstói Múzeumfalu

Nagyné Bősze Katalin megbízott igazgató az intézmény keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a rendezvényt a múlt évben épített újlétai uradalmi magtár épületében tartják, ahol a farsangi időszak szatmári táncait mutatják be, tánctanítással egybekötve.

Hozzátette, hogy a résztvevők elkészíthetik a farsangi időszak álarcait, maskaráit, közösen temethetik el a telet és természetesen megkóstolhatják a szatmári tájegység csörögefánkját is.

A farsang mellett - folytatta - kilenc nagyrendezvénye lesz az idén a múzeumfalunak. A hagyományos falusi húsvétot, a retró majálist, a múzeumi világnapot, a falusi pünkösdöt, a Szent Iván-éji népszokásokat, a kenyérünnepet, a népmese napját és a Márton-napi vigasságokat egyaránt megtartják.

Elbúcsúznak viszont a Kóstolja meg Magyarországot! elnevezésű gasztronómiai rendezvénytől, helyette Árpád-kori dínom-dánom lesz a skanzenben, a tavaly átadott Árpád-kori falurészen. A másfél hektáros területen öt honfoglaláskori épületet, kutat, kemencét és kurgánt alakítottak ki, illetve az idén "épül" hozzá egy tó is.

A sajtótájékoztatón Páll István, a Sóstói Múzeumfalu áprilisban nyugdíjba vonuló igazgatója - aki 1984-től igazgató-helyettesként, majd 1989-től igazgatóként irányította a létesítményt - értékelte az elmúlt évet.

Hangsúlyozta: közel hetvenezer látogatót fogadtak, nyolcezerrel többet, mint egy évvel korábban.

A sajtótájékoztatón részt vett Bene János, a nyíregyházi Jósa András Múzeumnak, a skanzen anyaintézményének az igazgatója is, aki azt emelte ki, hogy április elsején a lengyelországi Zreszów-i Múzeum nyit kiállítást a Sóstói Múzeumfaluban: szakrális faszobrokat mutatnak be.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.