Túl nagy a nyomás

A Tiltott Városból lassan kitiltják a látogatókat

Nyolcvanezerre korlátozza a napi látogatók számát a pekingi Palotamúzeum, közismertebb nevén a Tiltott Város.

2015.01.28 08:40MTI
Twitter/@BorenZhang

Az intézkedéssel a biztonsági kockázatokat és az épületekben keletkező károkat szeretnék minimalizálni - számolt be a Hszinhua hírügynökség a múzeum közleménye alapján.

A császári dinasztiák egykori lakhelyét tavaly 42 napon keresték fel több mint 80 ezren, és hét napon a 100 ezret is meghaladta az érdeklődők száma. A múzeum vezetésének véleményes szerint e tömegek nagy nyomást jelentenek az intézményre, miattuk veszítenek hatékonyságukból a megőrzésre fordított erőfeszítések.

Az illetékesek arról is beszámoltak, hogy a jegypénztárak leterheltségének csökkentése érdekében ösztönözni kívánják az előzetes internetes bejelentkezést, az online jegyvásárlást. A múzeum idővel teljesen szeretne áttérni az online jegyfoglalás rendszerére.

Egyelőre csúcsidőszakon kívül, vagyis november elseje és március 31. között - kivéve az újévet és a tavaszünnepet - az interneten vásárolt jegyekhez fél áron, vagyis körülbelül 1700 forintért lehet hozzájutni.

A reformok része, hogy az idegenvezetők idén áprilistól nem használhatják megafonjaikat. A turistákat hangosbeszélővel kalauzolókat a múzeumi tárlatvezetés egy korszerűbb formájával, fejhallgatós berendezésekkel kívánják teljes mértékben felváltani.

A Tiltott Város 1420-ban épült, és csaknem ötszáz éven át volt a tényleges hatalom központja Kínában. Területe több mint 720 ezer négyzetméter, és 980 épületből áll, összesen 8707 kiállítóteremmel.

A Palotamúzeumot 1925. október 10-én alapították, s 1949, az új Kína kikiáltása óta több száz millió érdeklődő kereste fel. A hagyományos kínai palotaépítészet remekművét 1987-ben vették fel az UNESCO-világörökség listájára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.