Kastélyprogram

Három kastély újul és szépül meg Borsodban

A Nemzeti Kastélyprogram keretében újul meg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a füzérradványi és a fáji kastély, emellett folytatódik az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély és parkjának rekonstrukciója is.

2015.01.27 17:41MTI

Puskás Imre, a Miniszterelnökség kultúráért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy egy kormányhatározat értelmében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vagyonkezelésében lévő 19 műemlékegyüttes és a hozzájuk tartozó ingatlanok a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ vagyonkezelésébe kerülnek.

Sághi Attila, a Forster Központ elnöke azt mondta: a Nemzeti Kastélyprogram végleges koncepcióját, a program ütemezését, a finanszírozás hazai és nemzetközi forrásait, valamint a megvalósításhoz szükséges intézkedéseket március 1-jéig kell a kormánynak beterjeszteniük.

Puskás Imre azt is elmondta: a kormány egy "hatalmas" vállalkozásba kezd a nemzeti identitásunk alapjait jelentő műemlékek felújításával, azoknak a fenntarthatóságot biztosító funkciót adva, ugyanakkor mindenkinek elérhetővé, a turisták számára vonzó attrakcióvá téve azt.

Erre európai uniós forrásból 40 milliárd, hazai forrásból pedig 10 milliárd forintot fordítanak.

Hörcsik Richárd (Fidesz-KDNP), a zempléni térség országgyűlési képviselője fontos mérföldkőnek nevezte, hogy belátható időn belülre került a választókerületéhez tartozó fáji és füzérradványi kastély felújítása. Hangsúlyozta azt is: élővé kell tenni a műemlékeket, hogy azok vonzzák a turistákat, de legfőképpen munkahelyeket teremtsenek az ott élők számára.

Ehhez csatlakozva Molnár Oszkár, Edelény polgármestere a Bódva völgye más műemlékeinek a felújítását, a Rakacai-tó rendbetételét is szorgalmazta.

A kormány az elmúlt év végén döntött úgy, hogy a 19 ingatlannal együtt az MNV Zrt. költségvetésében az ingatlanok fenntartására és felújítására szolgáló teljes forrás, évente 1,135 milliárd forint tartós állami támogatás kerüljön a Forster Központ költségvetésébe, emellett a határozat a Nemzeti Kastélyprogram részét képező kulturális-turisztikai fejlesztések előkészítéséhez 2015-ben 679 millió forint többletforrást juttatnak a Forster Központnak.

A központ már a múlt héten megkezdte a kastélyprogrammal összefüggő társadalmi egyeztetést, amely a következő hetekben az ország más térségeiben folytatódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.