M. C.

Megtalálták Cervantes sírját?

A Don Quijote írója, Miguel de Cervantes (1547-1616) sírját kereső, régészekből és halottkémekből álló tudóscsoport M. C. monogramos fakoporsó töredékeire, köztük emberi csontokra bukkant egy 17. századi madridi kolostor kápolnája alatt.

2015.01.26 19:39MTI

A leletet a hétvégén találták meg a szakemberek, akik azon több száz éves rejtély után nyomoznak, vajon hová temették el az ünnepelt spanyol írót csaknem négyszáz évvel ezelőtt.

A koporsó egyik deszkáján olvasható monogram betűit a fába ütött fémszegecsekből alakították ki. A deszkadarabokat tartalmazó falfülkében legkevesebb tíz ember csontjaira bukkantak, a maradványok egy része gyermekektől származik - mondta Francisco Etxeberia halottkém és antropológus.

Kollégáival most megvizsgálják a csontokat, hogy megállapítsák, vajon Cervantes maradványai is köztük lehetnek-e. A világhírű író 69 évesen halt meg, a szakértők több megbízható nyom birtokában kezdik azonosítani a csontjait.

Nyomra vezetheti a kutatókat, hogy Cervantesnek halála előtt már csak hat foga volt - erre utalnak portréi és saját történetei is. Ennél is erőteljesebb bizonyítékok az író harci sebesülései, amelyeket 1571-ben, a híres lepantói csatában szerzett. Lepantónál a spanyolok vezette Szent Liga döntő csapást mért az oszmán-török flottára. A La Marquesa hadihajó fedélzetén Cervantest három puskalövés érte, kettő a mellkasán, egy a kezén. A sebesültet hónapokig ápolták egy szicíliai kórházban, végül meggyógyult.

Cervantes a spanyol kultúra kiemelkedő alakja, Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha című regénye megváltoztatta a spanyol irodalmat. A szerzőt 1616-ban temették el a trinitárius rendhez tartozó, Madrid szívében fekvő templom kriptájában, ám sírjának pontos elhelyezkedése máig rejtély maradt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.