Producerek díja

Jelentős hátszéllel repül Birdman az Oscar felé

A Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című showbusiness-szatíra nyerte el az Amerikai Filmproducerek Céhének (PGA) díját szombat este Los Angelesben, s Alejandro G. Inarritu mexikó rendező filmje ezzel jelentős hátszelet kapott az idei filmes elismerések legrangosabbikáért, az Oscarért folyó, egyre éleződő versenyben.

2015.01.25 15:19MTI
Fotó: archív

A Birdman és Wes Anderson vígjátéka, a Grand Budapest Hotel kapta a legtöbb - fejenként kilenc - jelölést az Oscarra, de az elmúlt hetekben feljött a felnőtté válásról szóló dráma, a Sráckor is, amelyet hat kategóriában jelöltek a filmakadémia elismerésére.

Az elmúlt hét évben a producerek által legjobbnak talált alkotás nyerte el az amerikai filmakadémia (AMPAS) hőn vágyott díját is a legjobb film kategóriában. A producercéh 6700 tagja közül sokan szavaznak az Oscarról is, és a producerek az egyik legbefolyásosabb, egységesen voksoló csoportot alkotják az Oscar-szavazók között, hasonlóan a filmszínészekhez, akik vasárnap jelentik be saját díjazottjaikat.

Bár a PGA fődíját most a Birdman nyerte el, filmdíjakkal foglalkozó, a Reuters által idézett szakértők úgy vélik, a producerek végső soron Richard Linklater 12 éven át ugyanazokkal a szereplőkkel forgatott független filmjét akarják győzelemre segíteni az Oscar-versenyben.

A producerek a legjobb animációs filmnek A Lego-kalandot, a legjobb tv-sorozatnak dráma kategóriában az öt széria után 2013 végén befejeződött Totál szívást, comedy kategóriában a női börtönök világában játszódó Orange is the New Black Netflix-produkciót, a legjobb dokumentumfilmnek pedig a Roger Ebert filmkritikus és kommentátor életét és pályafutását bemutató Life Itselfet találták.

Az idei díjszezon vasárnap a filmszínészek, február 7-én a rendezők, február 14-én a forgatókönyvírók díjával folytatódik és február 22-én a 87. Oscar-gálával zárul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.