Kultúra és irodalom

Hódmezővásárhelyen tartják az idei Balassi-misét

A hétfői istentiszteleten Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök áldja meg azt a két szablyát, amelyet irodalmi díjként adnak át Bálint napján

2015.01.24 20:30MTI

Hódmezővásárhelyen, a Szentháromság templomban tartják az idei Balassi-misét, a hétfői istentiszteleten Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök áldja meg azt a két szablyát, amelyet irodalmi díjként adnak át Bálint napján - tájékoztatta az elismerést 1996-ban életre hívó Molnár Pál az MTI-t.

Az ünnepségen a Misztrál együttes és a hódmezővásárhelyi Fandante Kamarakórus lép fel.

Az irodalmi díjjal 1997 óta a magyar líra élvonalába tartozó, európai szellemiségű költőket, valamint a magyar költeményeket - köztük Balassi verseit - idegen nyelvre átültető külföldi irodalmárokat tünteti ki.

A középkori mintára formázott végvári szablyákat Fazekas József bonyhádi kardkovács, a díjjal járó okleveleket pedig Vincze László szentendrei nyomdász készíti. 2002 óta a Herendi Porcelánmanufaktúra egy-egy Balassi-szoborral is megajándékozza a költőket.

Az irodalmi elismeréseket hagyományosan február 14-én, Bálint napján adják át a budai Gellért szálló gobelintermében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.