Eurovíziós Dalfesztivál

Kezdődik a Dal: első elődöntő szombaton

Szombaton rendezik az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének első elődöntőjét: az M1 és a Duna World csatornán élőben látható A Dal című show-ból hatan jutnak be a február 14-i és 21-i középdöntőbe.

2015.01.23 19:55MTI

A február 28-i döntőben derül ki, melyik dal és előadó képviseli Magyarországot a májusi bécsi nemzetközi megmérettetésen.

A 60. Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének végső szakaszába jutott harminc dal előadói közül az első elődöntőben tíz lesz látható-hallható, hat jut tovább a középdöntőbe.

A szombat esti műsorban Farkas-Jenser Balázs - Liar (szerző: Péter Bence, Kozma Kata, Farkas-Jenser Balázs), Dallos Bogi - World of Violence (Tóth G. Zoltán, Halász Péter), Magyar Bori - Lead Me to Heaven (Váradi Tamás, Ferencz Attila), Szűcs Gabi - Úgysem felejtesz el (Gátos Iván, Szűcs Gabi, Hegyi György), Szakács Gergő - Ősz utca (Csöndör László Diaz, Szakács Gergő, Karácson Tamás), a Karmapolis - The Time Is Now (Kenyeres András, Szipszer Szabolcs, Lipi Gábor), az MDC - Maniac (Fehér Attila, Lapis Botond László, Kasai Jnoffin), a Passed - Mesmerize (Nisalowski Dorottya, Nisalowski Fanni, Godzsák Dávid, Szabó Levente), Antal Timi - Woke Up This Way (Malek Miklós, Dimitri Ehrlich) és Tóth Vera - Gyémámt (Hrutka Róbert) című dala hangzik el.

Az idei dalválasztó műsorsorozat zsűrijében Rúzsa Magdi énekesnő, Csiszár Jenő, az MTVA program-főtanácsadója, valamint Rákay Philip, az MTV Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese mellett Pierrot EMeRTon-díjas zeneszerző, előadó, dalszövegíró, producer szerepel. Az ötödik zsűritag idén a közönség, a nézők egy új mobilalkalmazás segítségével pontozhatnak a produkciókra.

Az ingyenesen letölthető applikációval a felhasználók a friss hírek mellett nemcsak az élő adást követhetik nyomon, hanem valós időben szavazhatnak kedvenceikre 1-től 10 pontig. Ezeket összesítik, átlagolják és hozzáadják a négy zsűritag pontjaihoz. E alapján öt dal és előadó kerül a középdöntőbe, emellett a közönség további egy számot továbbjuttathat a kedvenc produkció kódjának beküldésével.

A Dal 2015 műsorvezetője Tatár Csilla, őt Harsányi Levente segíti, aki a fellépőkkel beszélget a backstage-ben és ő vezeti A Dal élő kísérőműsorát, a Dal+-t is, amely közvetlenül az elődöntők, középdöntők és a döntő után lesz látható az M2 csatornán. A Dal+-ból a nézők kulisszatitkokat tudhatnak meg a fellépőkről és Harsányi Levente a dalválasztó show alatt érkező nézői üzenetekre, kérdésekre is válaszol. A betelefonálók nyerhetnek is.

A Dal második elődöntőjét január 31-jén, a harmadikat február 7-én szombaton rendezik. A három elődöntőből hat-hat dal, összesen 18 kerül a középdöntőkbe; újdonság, hogy idén a középdöntőkbe jutott indulóknak lehetőségük van az elődöntőben már hallott dalt újrahangszerelni. A február 28-i döntőbe nyolc (a két középdöntőből négy-négy) dal jut. A fináléban elhangzó nyolc dal közül négyet juttat a zsűri a végső fázisba, közülük ismét a nézők döntik el, ki képviselje Magyarországot az idei Eurovíziós Dalfesztiválon május 19. és 23. között az osztrák fővárosban, Bécsben.

Facebook/Eurovision Hungary

A nézők a Facebookon külön, a műsortól függetlenül is szavazhatnak a dalokhoz a Petőfi Rádióban készült akusztikus verziókra. A felvételeket feltöltik a YouTube-ra, a győztes díja idén is egy akusztikus koncert a Petőfi Rádió sorozatában, illetve szereplés A Dal 2015 döntőjének megnyitóján. Az elődöntők dalainak akusztikus változataira a következő péntek 24 óráig lehet voksolni, a három elődöntőből hat-hat-hat akusztikus dal jut tovább az online szavazatok alapján. Ezt követően már 18 dalra lehet folyamatosan az utolsó középdöntő (február 21., szombat) előtti pénteken 24 óráig szavazni.

Az Eurovíziós Dalfesztivál idei magyar válogatójába 351 dalt neveztek, a mezőnyt az előzsűri szűkítette le 30-asra.

Az Eurovíziós Dalfesztiválnak évről évre százmilliós nézettsége van. Az idei, sorrendben 60. versenyt májusban azért rendezheti Ausztria, mert tavaly a koppenhágai versenyen Conchita Wurst osztrák énekes győzött Rise Like a Phoenix című dalával. Magyarország képviseletében Kállay-Saunders András, A Dal 2014 győztese az előkelő 5. helyen végzett Running című dalával. A fesztivált az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) 1956 óta rendezi meg, a Magyar Televízió kisebb-nagyobb megszakításokkal 1991 óta közvetíti a fesztivált.

Az Eurovíziós Dalfesztivál korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John, a Shadows, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

A műsorról minden információt megtalálnak a mediaklikk.hu/dal oldalon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.