Rükverc

Nem lesz Interjú a Berlinálén - de attól még bemutatják

Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója csütörtökön a német fővárosban találkozott az észak-koreai nagykövettel, és tisztázta Az interjú című amerikai film német bemutatója miatti félreértést.

2015.01.23 18:05MTI
Fotó: archív

Észak-Korea szerdán közleményben szólította fel a fesztivál szervezőit, hogy ne vetítsék le a február 5-én megnyíló Berlinalén Az interjú című amerikai filmet, mert azzal a "terrorizmusra uszítanának", a terrorizmus nyilvánvaló támogatása pedig "szemben áll a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál céljaival és természetével".

Kosslick csütörtökön arról tájékoztatta az észak-koreai diplomatát, hogy a fesztivál programjában nem szerepel Az interjú című produkció és a szervezőknek nem is állt szándékukban levetíteni azt. A félreértést az okozta, hogy a Sony filmstúdió filmjét - amelyben Seth Rogen és James Franco két újságírót játszik, akiket a CIA Kim Dzsong Un észak-korai vezető megölésére bérelt fel - éppen február 5-én, a Berlinale nyitó napján kezdik forgalmazni a német mozik.

Az interjú című produkciót Észak-Korea még decemberi észak-amerikai premierje előtt "háborús tettnek" minősítette, és megtorlást helyezett kilátásba mozis forgalmazása esetén. A Sony számítógépes rendszerére észak-koreai hackerek súlyos támadást mértek, majd a filmet bemutatni szándékozó amerikai mozisokat is megfenyegették. Amerikában ezek után csak korlátozott mozis terjesztésben jelent meg a film, a stúdió inkább a széles körű online forgalmazás mellett döntött. A nemzetközi diplomáciai botrányt kavaró produkció lett a Sony eddigi legjövedelmezőbb online forgalmazott filmje.

Európában egyelőre Hollandiában, Németországban és az Egyesült Királyságban, tavasszal pedig Romániában mutatják be a filmet a mozik az imdb.com filmes adatbázis szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.