Elismerés

Átadták a Fischer György Képzőművészeti Ösztöndíjakat

Átadták pénteken a Fischer György Képzőművészeti Ösztöndíjakat, a két nyertes 100-100 ezer forint anyagi támogatásban részesül, emellett szakmai konzultációs és kiállítási lehetőséget is nyújtanak számukra.

2015.01.23 17:50MTI

A fiatal alkotók pályamunkáját egy "már-már műtárgynak minősülő" emléklappal is jutalmazták: az alkotásokat a Szájjal és Aggyal Festők Világszövetségének két alapítója - Fischer Judit és Mécs Miklós - készítette el Fischer György 1970-es keltezésű elismerő oklevelének átformálásával - mondta el Tóth Norbert, Fischer György volt tanítványa, az ösztöndíjat alapító, zalaegerszegi székhelyű ZAZEE Kulturális Egyesület tagja az MTI-nek.

Az ösztöndíjat a felvételire készülők kategóriájában Vaspöri Cintia, a felsőoktatásban tanulók közül pedig a díszlettervezéssel foglalkozó Dobri Anna Barbara, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója nyerte el - ismertette Tóth Norbert.

Hozzáfűzte: kevés olyan ösztöndíj van, amely kifejezetten a sikeres egyetemi felvételi vizsgához nyújt segítséget. Vaspöri Cintia Sopronban, a NYME (Nyugat-magyarországi Egyetem) Alkalmazott Művészeti Intézetében szeretné folytatni a tanulmányait. Jelenleg iskolarendszeren kívül készül a felvételire, az ösztöndíját pedig az előkészítőkre és a felvételi anyag elkészítésére szeretné fordítani.

Beszélt arról is, hogy mindkét nyertes kimagasló pályázati anyagot állított össze. A ZAZEE Kulturális Egyesület felhívására összesen húsz rendkívül színvonalas pályamunka érkezett Zala, Vas, Veszprém és Somogy megyékből. A munkákat az ösztöndíj alapítóinak szakértői zsűrije bírálta el.

Az egyesület az örökösökkel közösen egy évvel ezelőtt hozta létre a Fischer György (1956-2012) Munkácsy-díjas szobrászművész emlékére alapított ösztöndíjat, a támogatáshoz szükséges alap a jótékonysági kiállítás bevételeiből és adományokból gyűlt össze. Az anyagi juttatással az egyesület segíti a középiskolások felkészülését a felvételi vizsgákra, a másik kategóriában pedig biztosítani szeretné, hogy a felvételt nyert, aktív hallgatók a tanulmányi éveik alatt korszerű, színvonalas munkákat hozhassanak létre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.