124 éve halt meg

Ybl-emlékév: egész napos megemlékezéssel zárult a programsorozat

Koszorúzással és megemlékezésekkel zárult az Ybl bicentenáriumi programsorozat Ybl Miklós halálának 124. évfordulóján, csütörtökön.

2015.01.22 19:15MTI

A Fiumei úti Nemzeti Sírkertben Ybl sírjánál koszorúzással és főhajtással kezdődött az egész napos programsorozat, majd Tahitótfaluban folytatódott, ahol Ybl mesterének, Pollack Mihálynak síremlékénél tartottak megemlékezést Pollack halálának 160. évfordulójára is emlékezve. A napot a budapesti Szent István Bazilikában Rábay Lajos mérnök bemutatója követte, majd Balogh Piusz premontrei szerzetes és Gájer László káplánatya celebrát misét.

A szertartás előtt Szaló Péter főtanácsos felidézte, hogy egy évvel ezelőtt, január 22-án kezdődött emlékév alatt számos szakmai rendezvényt, kiállítást és közösségi programot szerveztek annak érdekében, hogy a 200 éve született építész munkásságát minél többen megismertessék.

Kiemelte: Ybl alkotásai a magyar építészet legbecsesebb emlékei és az emlékév fontos küldetése volt, hogy Ybl Miklóst építészként, várostervezőként, érdeklődő és szerethető emberként egyaránt megismertesse, "valóságos, megfogható és szerethető arcát is megmutassa".

Szaló Péter kiemelte a csaknem 200 esemény szervezésében döntő szerepet vállaló Ybl Egyesületnek és vezetőjének, Szmodits Júliának évek óta tartó, kiemelkedő munkáját, akinek köszönhetően ma már országszerte számos emléktábla hirdeti Ybl Miklós munkásságát.

A főtanácsos emlékeztetett rá, hogy az építész nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is számos helyszínen épített kastélyokat, lakóházakat, magtárakat, síremlékeket és szobrokat, "képes volt az építészet szinte minden területén alkotni".

"Ybl több volt, mint egy tiszteletre méltó építész, amit létrehozott, az jelenti számunkra a 19. századot" - emelte ki.

A bicentenáriumi sorozat alkalmából tavaly csaknem kétszáz programot rendeztek országszerte; kiállításokkal, emlékülésekkel, díjátadókkal, sétákkal, vetítésekkel és konferenciákkal, könyvbemutatókkal emlékeztek az építészre.

Az Ybl Egyesület kezdeményezésére megvalósuló emlékév programsorozata 2014. január 22-én vette kezdetét, majd februárban az Ybl tervezte épületben működő Olasz Intézetben rendezték meg az emléktábla avatással egybekötött XVII. Ybl Bált.

Áprilisban, az építész 200. születésnapján számos programot és megemlékezést tartottak, valamint az év kiemelt eseményeként átadták az Ybl tervezte Várkert Bazár helyreállított épületegyüttesét.

Az Ybl Egyesület májustól egészen októberig kastély- és műemlék-látogató buszos túrákat, épületbemutatókat és várossétákat szervezett, amelyek keretében az építész 89 épületével ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Számos szakmai tanácskozásra is sor került az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Művészettörténeti Intézete, a Budapest Főváros Levéltára, a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszéke, a Forster Központ Építészeti Múzeuma és a Hild-Ybl Alapítvány közös rendezésében.

A Magyar Művészeti Akadémia székházában, illetve a Vigadó téren októberben az építészet és a zene világnapját ünneplő fesztiválnapot tartottak, amelyen a népzenei, dzsessz és klasszikus zenei blokkokat építészettel kapcsolatos irodalmi szemelvények választották el, neves zene- és építészetszerető emberek felolvasásában.

A Szent Efrém Férfikar Ybl 11 templomában koncertezett, az Ybl Egyesület építészeiből álló kamarazenekar, az YBL 5ÖS pedig csaknem 20 programon volt hallható az év során.

Számos kiadvány is megjelent a bicentenáriumra, valamint emlékbélyeg és emlékérem kiadásával is tisztelegtek az építész emléke előtt.

A programok sorát az Ybl Kupa, a Gyáli Sportnap és a balatonvilágosi VII. Építészregatta színesítette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.