A magyar kultúra napja

Magyarország a terített asztalok tükrében

"A terített asztal mint szakrális, kultikus jelentőségű, közösségteremtő hely, mindig fontos szerepet töltött be a magyarság életében."

2015.01.22 17:08MTI

Ez a megállapítás, ha más-más megfogalmazásban is, többször is elhangzott csütörtökön Budapesten a Mezőgazdasági Múzeumban, ahol a Magyar Kultúra Napja alkalmából mutatták be a Terített asztalaink üzenete című kötetet.

Az albumot, amelyet a Vendéglátás Művészete Egyesület kiadásában jelent meg, Szeleczky Ildikó, az egyesület elnöke szerkesztette.

A könyvbemutatón Lévai Anikó laudációjában azt mondta: a közös étkezés szertartás, aminek hangulatát a szépen megterített asztal emeli. "Ezért az asztal megterítésére mindig van idő" - mondta. Hozzátette: a mély civilizáció ott kezdődik, ahol ügyelnek a részletekre, ez az asztal megterítésére is igaz. Kiemelte: a bemutatott albumban minden benne van, amit a terítésről tudni kell.

"Régi tapasztalatom: a terített asztal körül mindenki egy kicsit jobb, nemesebb, megértőbb" - tette hozzá.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokér felelős államtitkár arról beszélt, hogy a terítést csak a háziasszonyok tudják példamutatóan elvégezni, mert ők harmóniát tudnak teremteni. A bemutatott könyv nagy értéke - mondta az államtitkár -, hogy nem állít fel sorrendet az albumban szereplő paraszti, polgári és arisztokrata asztalok között. Ez a könyv a gasztronómiában résztvevők közös dicsérete, így nemcsak a szakácsé, a háziasszonyé, hanem például a kertészé és a borászé is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.