Eurovíziós Dalfesztivál

A Dal: Magyar Bori a popba kirándul

A popba kirándul Magyar Bori, a világzenei színtér ismert szereplője, aki több ismert énekesnővel küzd meg A Dal, az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenye első, szombati elődöntőjében.

2015.01.22 16:05MTI

"Szeretném kipróbálni magam ezen a területen is, nagyon izgalmasnak érzem a versenyzést A Dalban. Korábban is énekeltem már popzenét, feldolgozásokat manapság is adok elő" - mondta Magyar Bori az MTI-nek.

Január 24-én szombaton hallhatja a közönség tőle a Lead Me to Heaven című dalt, amelynek zenéjét Váradi Tamás, szövegét Ferencz Attila szerezte. Magyar Bori kitért arra, hogy Váradi Tamás korábban több remixet készített, például Ákos egyik dalára.

"A Lead Me to Heaven egy szerelmi évődésről szól, vágyakat fogalmaz meg egy kapcsolatban. Modern a hangszerelése, igazi eurovíziós stílusú popdalnak érzem" - tette hozzá Magyar Bori.

A Dal most szombati elődöntőjében erős lesz a konkurencia, a tíz előadó között még négy ismert énekesnő, Antal Timi, Dallos Bogi, Szűcs Gabi és Tóth Vera is színpadra lép. "Természetesen figyelemmel kísértem női versenyzőtársaim eddigi munkásságát és dalaikat. Teljesen különböző karakterek vagyunk, nyilván az dönt, ki ragadja meg jobban a közönséget. A Lead Me to Heaven produkcióban öten leszünk a színpadon, mellettem két vokalista lány, egy szintetizátoros, illetve a live act-hez hozzájáruló dj. Remélem, hatásos lesz a hatalmas ledfalakon látható vizuális produkció is" - szögezte le Magyar Bori, aki az első elődöntőben még Farkas-Jenser Balázzsal, az MDC-vel, a Passed zenekarral, a Karmapolisszal és Szakács Gergővel verseng a középdöntőbe kerülésért.

Az énekesnőt a szélesebb közönség elsősorban a Besh o droM-ból ismeri: négy éven át, 2007-től 2011-ig (Miczura Mónika után és Keszei Lili előtt) volt a népszerű világzenei formáció frontembere. "A Besh o droM-mal bejártam a világot, felléptünk Mexikóban, Tajvanon és Ausztráliában is. Fiatalon, 19 évesen kerültem a zenekarba, ott váltam profivá, az eddigi legfontosabb állomása az életemnek, ami megalapozta mai stílusomat, hiszen azóta is a világzene a szenvedélyem" - hangsúlyozta az énekesnő.

Magyar Bori a népzenét előszeretettel vegyíti más műfajokkal, dzsesszel, poppal. Több formációban, korábban a Goulasch Exoticában és az Analog Cuvée-ben, jelenleg a Butterfly Effectben is ilyen fúziós zenét játszik, utóbbiban Vázsonyi János szaxofonossal, Dömötör Tamás beatboxossal és Kardos Dániel gitárossal, akivel duóban is fel szokott lépni. Vokálosként közreműködik továbbá Lamm Dávid gitáros csapatában, a dzsesszes-hiphopos Delalammban.

"Vonz a kísérletezés, miközben tiszteletben tartom a zenei hagyományokat. Vannak népzenészek, akik szerint nem illik ilyet csinálni, de szerintem ha ízléssel nyúlunk hozzá, és nem módosítjuk a népdal alapját és szerkezetét, csak elemként tesszük hozzá valamihez, akkor nagyon jó dolgok sülhetnek ki belőle" - hangsúlyozta Magyar Bori az MTI-nek.

Magyar Bori 2010-ben Moszkvában és Budapesten is felléphetett Bobby McFerrinnel, a kortárs vokális zene egyik legjelentősebb újítójával az amerikai a cappella előadó kísérleti operája, a Bobble előadásán, amelyen egy mezőségi népdalt énekelt el egy New York-i beatboxossal.

Az énekes időről időre feltűnik a világzenei színtér másik fontos formációja, a 30. születésnapját tavaly ünneplő, Krulik Zoltán által vezetett Makám koncertjein is: helyettesítette már Korzenszky Klára énekest, 2014 májusában vendégként ott volt a Művészetek Palotájában a jubileumi Makám-koncerten, és a tervek szerint idén is együtt dolgozik a csapattal.

"Úgy érzem, eljött az idő egy szólólemez elkészítésére. Biztos, hogy az anyag eklektikus lesz, erős világzenei jelenléttel" - mondta végül az énekes.

A Dal január 24-től hat héten át látható minden szombat este az M1-en és a Duna Worldön. A döntő február 28-án lesz, amikor kiderül, ki képviseli hazánkat az idei Eurovíziós Dalfesztiválon Bécsben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.