A magyar kultúra napja

Együtt szavalt a nemzet - ötszáz harsogta...

Második alkalommal rendezték meg a magyar kultúra napján az Együtt szaval a nemzet programot. Idén az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium volt az esemény házigazdája.

2015.01.22 11:20MTI
Facebook/Együtt szaval a nemzet - Kardos Péter

Mintegy 500 fekete-fehérbe öltözött, táncsicsos díszsálat, illetve dísznyakkendőt viselő diák szavalta az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium aulájában, Jordán Tamás irányítása mellett, a Himnusz első versszakát és a Szózatot az Együtt szaval a nemzet elnevezésű kezdeményezésen.

"A nyolcadiktól a tizenkettedik évfolyamig képviselték magukat a diákjaink a programon. Ki kellett érdemelni, hogy részt vehessen valaki a közös versmondásban. Úgy is mondhatnám, hogy a legjobb humán és nyelvi tagozatos tanulóink szavaltak az aulában, de még körülbelül négyszáz diákunk a YouTube-on és az iskolarádión keresztül követte az eseményeket" - mondta az MTI-nek Blahó János igazgató.

Kifejtette: óriási megtiszteltetés számukra, hogy az iskolájuk lett az Együtt szaval a nemzet kezdeményezés házigazgdája. Ugyanakkor elárulta azt is, hogy bár alapvetően a szerencsén múlt ez, hiszen sorsolással választották ki az intézményt, "igazságos is volt a sors", hiszen Békés megyében a Táncsics diákjai büszkélkedhetnek a legtöbb Kazinczy-díjjal.

A kezdeményezéshez 718 iskola csatlakozott, tucatnál is több Kárpát-medencei oktatási intézmény is részt vett a programban, Székelyudvarhelytől, Brassón, Lendván, Beregszászon, Nevetlenfalván és Komáromon át egészen Nagymegyerig - tájékoztatta az MTI-t Farkas Szilvia, az eseményt szervező Nemzeti Kreatív Intézet kommunikációs igazgatója.

Hozzátette: több iskola jelezte, hogy ugyan nincs internetkapcsolatuk, nem tudják feltenni a videót a YouTube-ra, de ők is csatlakoznak a közös versmondáshoz a meghirdetett időben.

A különböző helyszíneken elhangzó valamennyi szavalat rögzítésre kerül, és a YouTube-csatornán keresztül visszanézhetővé válik. Április 11-ig - a magyar költészet napjáig - a részt vevő iskoláknak lehetőségük lesz további szavalatokat is feltölteni, és a legnézettebbeket, illetve a legnagyobb tetszést kiváltókat jutalmazzák. A díjakat a magyar költészet napján adják át.

A programot 2014. január 22-én indította útjára Szőcs Géza kormánybiztos, miniszterelnöki főtanácsadó Jordán Tamás Kossuth-díjas színész-rendező szakmai irányítása mellett. A kezdeményezés célja a magyar kultúra népszerűsítése és a magyar közösségek összekapcsolása szerte a világon.

Facebook/Együtt szaval a nemzet

Szőcs Géza kormánybiztos a közös szavalat után elmondta: a kollektivitás új formája alakult ki a projekt révén több százezer diák között. "Ez egy kohéziós erő a következő generációk számára, amelyekről aggódva szokás mondani, hogy gyengül bennük a nemzettudat, hogy sorvad az összetartozás élménye. Ez a projekt ezzel ellentétes hatóerőt jelent" - fogalmazott.

Szőcs Géza nem tudta még pontosan megmondani, hogy jövőre melyik verset választja ki, de Berzsenyi vagy Ady egyik verse van a fejében.

Az Együtt szaval a nemzet kezdeményezésnek évente újabb és újabb határon belüli és külhoni település ad otthont. A következő házigazdát az idei résztvevők közül sorsolással választják ki április 11-én, a költészet napján

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.