25 éve hunyt el

Sziveri János vajdasági költőre emlékeztek Kecskeméten

A magyar kultúra napjának előestéjén a huszonöt éve meghalt Sziveri János vajdasági költőre emlékező estet rendeztek Kecskeméten a Kápolna Galériában.

2015.01.21 18:49MTI

Füzi László József Attila-díjas irodalomtörténész, a Forrás folyóirat főszerkesztője felidézte 1989 novemberét, amikor Szőcs Géza elhozta Kecskemétre, egy irodalmi estre az akkor már nagyon beteg költőt. Az akkori esten Füzi László mellet jelen volt a szerdai est résztvevői közül Géczi János, Szőcs Géza és Zalán Tibor is.

Az emlékező esten levetítettek egy felvételt, amelyen Sziveri János saját versét olvasta fel.

Szőcs Géza visszaemlékezésében kiemelte: "Sziveri János egy fenomén volt, mert 25 évvel halála után is egyben tartott egy társaságot".

Zalán Tibor költő úgy fogalmazott: "szét kell nézni Sziveri költészetében",és a magyar irodalom megfelelő helyére kell emelni a fiatalon meghalt költőt.

A szintén a Vajdaságból áttelepült Benes József festő- és grafikusművész felidézte a Sziverivel történt találkozását, akit képzőművészként ismert meg, sőt egy kiállítást is szervezett neki Zentán.

Az esten részt vett Sziveri János özvegye, Utasi Erzsébet, valamint a költő- és írótársak: Beszédes István költő, prózaíró, drámaszerző, műfordító, Géczi János költő és Reményi József Tamás irodalomtörténész is.

Az esten bemutatták Sziveri János Pasztorál című kötetét, amelynek az illusztrációit Benes József készítette.

A Kápolna Galériában megnyitották Benes József kiállítását, aki úgy fogalmazott: nem illusztrációkat készített Sziveri János verseihez, hanem a versek hangulatot próbálta visszaadni.

Sziveri János vajdasági magyar költő 1954. március 25-én született Muzslán és 1990. február 1-jén hunyt el Budapesten. Az újvidéki egyetem magyar szakán tanult, majd a Képes Ifjúság irodalmi rovatának szerkesztője, 1980-tól az Új Symposion főszerkesztője lett. 1983-ban politikai okokból leváltották, a szerkesztőséget feloszlatták. Ezután nem kapott munkát, versei sem jelenhettek meg.

1985-ben a Szabadkai Népszínház dramaturgja lett. 1988-ban gyógykezelésre Budapestre költözött, de a kezelés nem járt sikerrel.

A Sziveri Társaság az emlékére Magyarországon díjat alapított, amelyet 1992 óta évente olyan fiatal írónak, költőnek, rendezőnek ítélnek oda, aki hozzájárult az egyetemes magyar irodalom megújításához.

2012 márciusában a veszprémi Pannon Egyetemen megkezdte működését a Sziveri János Intézet Közép- és Kelet-Európai Irodalmi és Társadalomtudományi Kutatóközpont, amelynek feladata a 20. század második felében megjelent, valamint kortárs magyar nyelvű kelet-közép-európai és kelet-európai folyóiratok (Echinox, Mozgó Világ, Új Symposion stb.) gyűjtése, a gyűjtemény feldolgozása és digitalizálása, a folyóiratok tematikájára, anyagára épített kutatások, projektek koordinálása és elősegítése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.