Hagyományok

Feng shui mesterek eshetnek áldozatul a babonaság elleni észak-kínai kampánynak

A "feudális maradványok", a babona ellen indított hadjáratot a 36 milliós észak-kínai Sanhszi tartomány, és ez a jelek szerint veszélyezteti a térség feng shui mestereit is.

2015.01.22 03:30MTI
freedigitalphotos.net/adam

Az elsősorban a térrendezés ősi tudományaként ismert feng shui képzett művelőinek véleményét nemcsak épületek helyének, tájolásának megválasztásakor, vagy a helyiségek berendezésekor kérik ki, hanem fontosabb családi események, például esküvők, temetések napjának vagy a sírhelynek a kiválasztásakor is. Helyenként a születendő gyermek névválasztásánál is megkerülhetetlen "tanácsadók".

Sanhszi kormányzata a vidéki területeken kéthónapos kampányba kezdett, amelyet a tudományokat bemutató felvilágosító előadásokkal tarkítanak. A hivatalnokok ugyanakkor meglepetésszerű látogatásokat is terveznek, és minden üldözendőnek tartott jelenséget rögzíteni készülnek, a felelősök pedig számonkérésre számíthatnak. A sajtóbeszámolókból az is kiderült, hogy a tartomány már kiadott egy útmutatást, amelyben ismertették, melyek a nem helyénvalónak tartott cselekmények, kereskedelmi tevékenységek. Ezek közé sorolták például a jóslást is.

Minden jel arra mutat, hogy a feng shui mesterekre, a "szél és víz tudományának" művelőire, a vidéki kínai közösségek tisztelt személyiségeire, akikkel nem ritkán kormányzati építkezéseknél is konzultálnak, rossz idők következnek Sanhsziban.

A lépés heves vitát váltott ki a közösségi médiában és az elmúlt napokban 20 ezer online hozzászólás érkezett a témában. A vélemények megoszlanak, és többen arra hívják fel a figyelmet, hogy a kulturális hagyományok, a vallás és a babonás hit között határozott különbséget kell tenni, az előbbieket tiszteletben kell tartani.

A Hszinhua hírügynökség összeállításában ugyanakkor utalt arra, hogy a feng shui definíciója a kínai értelmező szótárakban: "babonás hit az ősi Kínában". A hírügynökség egy feng shui mestert is bemutatott, aki elmondása szerint egyes napokon milliós nagyságrendű összegeket és egyéb értékeket gyűjt össze hasznosnak ítélt tanácsai fejében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.