Fontos a kulturális együttműködés

Megújult a Budapesti Francia Intézet

A földszinten szerettek volna egyfajta agórát, nyílt teret létrehozni, ahol az emberek találkozhatnak egymással, beülhetnek a kávézóba, a vásárolhatnak egy könyvet vagy valamilyen gasztronómiai terméket.

2015.01.20 19:01MTI
MTI/Marjai János

Egyfajta agóra, találkozási pont jött létre a Budapesti Francia Intézet megújult előcsarnokában - fogalmazott a keddi ünnepélyes átadáson Franciaország magyarországi nagykövete.

Roland Galharague felidézte: a Budapesti Francia Intézet Fő utcai épületét több mint húsz éve adták át, egyikeként azon kevés Francia Intézetnek a világban, amelyek kimondottan erre a célra épültek. Ez is mutatja hogy Franciaország számára mennyire fontos a kulturális együttműködés Magyarországgal - hangsúlyozta.

Húsz év azonban hosszú idő, ezért ráfért az intézetre a vérfrissítés - jegyezte meg a diplomata, hozzáfűzve: a földszinten szerettek volna egyfajta agórát, nyílt teret létrehozni, ahol az emberek találkozhatnak egymással, beülhetnek a kávézóba, a vásárolhatnak egy könyvet vagy valamilyen gasztronómiai terméket.

MTI/Marjai János

Hervé Ferrage, a Budapesti Francia Intézet igazgatója elmondta: fontos volt, hogy az intézmény arculatának újragondolása francia-magyar projekt keretében valósuljon meg, ahogyan az is, hogy ebbe bevonják a fiatal generációt, konkrétan a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóit.

Mint hozzátette, a fejlesztésekkel párhuzamosan a Francia Intézet folyamatosan újítja meg már létező szolgáltatásait is, az előadóterem például korszerű hang- és képrendszert kapott. A gazdag gyűjteménnyel rendelkező Médiatár is követi a legújabb irányzatokat, így olvasóterme vitaestek és könyvbemutatók helyszínévé vált, valamint a közelmúltban elindította az ország bármely pontján elérhető Culturetheque digitális könyvtárat.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár elmondása szerint Budapest egyik különleges és nagyon vonzó kulturális tere a Francia Intézet, amelynek megújulásával a látogatók új inspirációkat nyerhetnek.

"Az elmúlt két évszázad a magyar-francia kulturális együttműködésekkel van teleírva (...) Nagyon mély barátság az az erő, amely összeköti a két népet, a két kultúrát" - hangsúlyozta az államtitkár, kiemelve a francia tematikájú művészeti programok népszerűségét Magyarországon.

Hervé Ferrage az MTI kérdésére közölte: az épület megújításában még várhatók további kisebb lépések.

Az intézet galériájában jelenleg egy franciaországi magyar festő kiállítása, Francois Fiedler kiállítása látható, de az igazgató kiemelte a Frankofón Fesztivált és Filmnapokat is, amelyet idén február 27. és március 27. között rendeznek meg Budapesten és több városban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.