Elismerés

Vidnyánszky Attila és Limbacher Gábor kapja a Madách-díjat

Madách Imrére emlékeznek a Nógrád megyei Madách-ünnepségen pénteken Balassagyarmaton, ekkor adják át Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház főigazgatójának és Limbacher Gábor néprajzkutatónak a 2015. évi Madách-díjakat is.

2015.01.21 03:30MTI

A megyei Madách-ünnepségnek hagyományosan Balassagyarmat ad helyet, szervezői Nógrád megye és Balassagyarmat önkormányzata és a balassagyarmati Madách Imre Városi Könyvtár.

A rendezvény keretében pénteken megkoszorúzzák a Köztársaság téri Madách-szobrot, majd Kusnyár Eveline kiállítását nyitják meg a könyvtár galériáján. A festőművész, a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete tagja veheti át Balassagyarmat városának Horváth Endre-díját is, amelyet hagyományosan a Madách-ünnepségen adnak át. Ezt az elismerést olyan, Balassagyarmathoz kötődő képzőművészek kapják, akik alkotásaikkal országos és nemzetközi elismerést szereztek.

A központi ünnepségen, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központban Skuczi Nándor, a megyei önkormányzat elnöke adja át az idei Madách-díjakat az idei kitüntetetteknek, Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház főigazgatójának és Limbacher Gábor néprajzkutatónak.

Az ukrajnai születésű Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező több mint nyolcvan előadást rendezett húsz színházban, többek között a Kijevi Orosz Nemzeti Színházban, a Pesti Magyar Színházban, az Új Színházban, a Magyar Állami Operaházban, valamint Szlovákiában, Szerbiában és Horvátországban. Előadásai a legjelentősebb európai fesztiválokon szerepeltek és nyertek rangos díjakat.

Limbacher Gábor, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum főmuzeológusa 1992-től a balassagyarmati Palóc Múzeum főmuzeológusa, 2002 és 2003 között megyei múzeumigazgató volt. 2009-től 2014 nyaráig a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság főmuzeológusaként és igazgatójaként dolgozott. Kiemelt szakterületei a néprajzi jelenkutatás, a népművészet, a népi vallásosság, népi gyógyászat. 1997-ben jelent meg feleségével közös könyvük, a Népi vallásosság a Palócföldön. 2002-ben készült el a Hazaszeretet, magyarságtudat a népéletben, majd 2003-ban a Kereszténység, államiság Nógrád megye ezer éves történetében című könyve. Balatonakaliban létrehozta a Térségi Muzeális Gyűjteményt és állandó kiállítást.

Nógrád megye korábban Madách-díjat adományozott többek között R. Várkonyi Ágnes történésznek, Andor Csabának, a Madách Társaság elnökének, Kerényi Ferenc, Szabó András, Bene Kálmán irodalomtörténészeknek, Supka Magdolna művészettörténésznek, Jankovics Marcell rajzfilmrendezőnek. Posztumusz kapta meg a díjat Lukács Margit színművész.

A megyei elismertek között volt Csikász István előadóművész, Őze János néptáncos, Csemniczky Zoltán képzőművész, Kapros Márta főmuzeológus, a Nógrád Táncegyüttes vagy a Mikszáth Kálmán Társaság.

Madách Imre, Az ember tragédiája szerzője 1823. január 21-én született a Nógrád megyei, ma Szlovákiához tartozó Alsósztregován. Az 1964-ben, halálának 100. évfordulóján alapított díjat minden évben a Madách-kutatásban, a Madách-kultusz ápolásában, a megye kulturális és művészeti életében legeredményesebben tevékenykedőknek adják át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.