Nagy az érdeklődés

Két héttel tovább látható a Seuso-kiállítás Székesfehérváron

Három hónap alatt több mint 29 ezren látták a tárlatot, napokon belül pedig átlépik a 30 ezres látogatószámot. Ekkora látogatottságú kiállítás még nem volt Székesfehérváron.

2015.01.13 19:25MTI

Az október 3-án megnyitott székesfehérvári Seuso-kiállítás a nagy érdeklődés miatt további két hétig, vagyis február elsejéig látogatható - jelentette be a város polgármestere a kiállításhoz kapcsolódó, a Csók István Képtárban megrendezett Seuso Kedd beszélgetéssorozat utolsó rendezvényén.

Cser-Palkovics András elmondta, hogy három hónap alatt több mint 29 ezren látták a tárlatot, napokon belül pedig átlépik a 30 ezres látogatószámot. Megjegyezte, hogy ekkora látogatottságú kiállítás még nem volt Székesfehérváron.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly márciusban jelentette be, hogy Magyarország visszaszerezte és hazaszállította a felbecsülhetetlen értékű, ókori római eredetű, páratlan Seuso-kincs hét darabját. A kormányfő akkori tájékoztatása szerint "Magyarország családi ezüstjének" visszaszerzési költsége 15 millió euró (mintegy 4,5 milliárd forint) volt, az 1990-es kikiáltási ár mai értékének egyharmada.

A Seuso-kincs néven ismert, páratlan értékű lelet egy római kori ötvösremek-együttes. A kincs nevét a több mint másfél ezer évvel ezelőtt élt tulajdonosáról, Seusóról, egy magas rangú római tisztségviselőről kapta, aki a mai Polgárdi területén élt, és aki vagy akinek örökösei minden bizonnyal valamelyik pannóniai katonai betörés alkalmával rejtették el a kincseket a 4. század végén vagy az 5. század elején.

A kincs a Krisztus utáni 4. században készült, nagyméretű, összesen 14, étkezéshez és tisztálkodáshoz használt ezüst edényből áll. A magyar állam eddig hét darabot szerzett vissza: a vadász-, azaz a Seuso-tálat és a geometrikus tálat, a két geometrikus kancsót, a kézmosótálat, az illatszeres dobozt és a Dionysos-kancsót, továbbá a kincs 1500 évvel ezelőtti elrejtéséhez használt, rézből készült üstöt.

A székesfehérvári Seuso-kiállításon a hazahozott kincsleletből három tál, két korsó és egy illatszeres szelence tekinthető meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.