Az Európai Jogok Bíróságán

George Clooney felesége is Örményországot fogja képviselni

Amal Clooney emberi jogi ügyekkel foglalkozó brit ügyvéd, George Clooney hollywoodi színész-rendező felesége is a tagja annak az ügyvédi csapatnak, amely Örményországot fogja képviselni egy ügyben az örmény népirtás tagadásáról az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

2015.01.13 19:09MTI

Dogu Perinceket, a baloldali Török Munkáspárt vezetőjét 2007-ben egy svájci bíróság pénzbüntetésre ítélte, mert két évvel korábban egy svájci konferencián "nemzetközi hazugságnak" nevezte az egykori török birodalom területén élő örmények ellen 1915-ben elkövetett népirtást, és tagadta, hogy a több százezer ember életét kioltó mészárlásokkal és kitelepítésekkel Törökország szándékosan népirtást követett el.

Perincek a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, amely 2013 decemberében kimondta, hogy Svájc megsértette a török politikus szólásszabadsághoz való jogát. Örményország most fellebbez e döntés ellen és az ügy a strasbourgi bíróság 17 fős nagykamarája elé kerül. Az első meghallgatást, amelyen mások mellett Amal Clooney is Örményországot képviselve lesz jelen, január 28-ára írták ki.

Örményország szerint a népirtás tagadását bűncselekménnyé kellene nyilvánítani. Azzal érvel, hogy a strasbourgi bíróság számos jogi és tárgyi hibát vétett, amikor felülbírálta a Perincekre kiszabott eredeti ítéletet. Az ügy tárgyalása során Törökország az örmény népirtást megkérdőjelező történelmi dokumentumokat nyújtott be a bíróságnak.

Mindössze két héttel azután, hogy Velencében feleségül ment George Clooneyhoz, az Oxfordban végzett Amal már Athénban volt, hogy tanácsokkal lássa el a görög kormányt az athéni Akropolisz British Museumban őrzött ókori márványainak visszaszerzési kísérletében. A franciául és arabul is folyékonyan beszélő ügyvéd korábbi ügyfelei közé tartozik Julian Assange, a WikiLeaks portál alapítója és Julija Timosenko volt ukrán kormányfő is.

Ahogy az Elgin-márványok esetében, úgy ezúttal is Geoffrey Robertson emberi jogokkal foglalkozó ügyvéd - annak a londoni ügyvédi irodának a társtulajdonosa, ahol Amal Clooney praktizál - fogja vezetni a csapatot - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

Az örmények április 24-én emlékeznek meg a népirtás századik évfordulójáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.