Beverly Hills

Golden Globe - megvannak az idei díjazottak

A legjobb televíziós minisorozatok vagy tévéfilm mezőnyében a Fargo végzett az élen, amelyben Billy Bob Thorntont találták a legjobb színésznek.

2015.01.12 07:42MTI

A 12 éven át forgatott Sráckor érdemelte ki Golden Globe-ot a drámai filmalkotások, A Grand Budapest Hotel pedig a vígjátékok közül a vasárnapi, 72. díjkiosztó gálán Beverly Hills-ben.

A legjobb drámai színésznőnek járó díjat Julianne Moore kapta (Still Alice), a legjobb színésznek pedig Eddie Redmayne-t nevezték meg a hollywoodi tudósítók A mindenség elméletében bemutatott játékáért.

A díjak számának tekintetében az amerikai filmipar tavaly bemutatott termékei közül egyik sem tarolt a mostani díjátadáson. Három Aranyglóbusszal a Sráckor végzett az első helyen, amelyért a rendezők között Richard Linklater rendezőt, Patricia Arquette-et pedig a női mellékszereplők között is jutalmazták.

Több alkotásnak dupláznia sikerült. A Mindenség elmélete a legjobb férfi főszereplő mellett az izlandi Jóhann Jóhannsson zenéje miatt, a Birdman című vígjáték pedig Alejandro González Inárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris és Armando Bo forgatókönyvének és Michael Keaton színészi játékának köszönhetően kapott kettős elismerést.

A legjobb drámasorozat az ítészek szerint a The Affair volt, amelyben Ruth Wilson nyújtotta legjobb alakítást a díjra jelölt sorozatszínésznők között. A vígjáték-sorozatok közül Transparent nyerte el az Aranyglóbuszt, amelyet Jeffrey Tambor színészi teljesítménye miatt is díjaztak. A legjobb televíziós minisorozatok vagy tévéfilm mezőnyében a Fargo végzett az élen, amelyben Billy Bob Thorntont találták a legjobb színésznek.

Fargo
Író: Noah Hawley
Rendező: Adam Bernstein, Colin Bucksey, Randall Einhorn, Matt Shakman, Scott Winant
Főszereplők: Billy Bob Thornton, Martin Freeman, Allison Tolman, Colin Hanks

Premier: január 28, 22:00, AMC
További részek: szerdánként 22:00

Ugyanebben a kategóriában Maggie Gyllenhaalt nevezték meg a legjobb színésznőnek, az általa képviselt alkotás, The Honourable Woman azonban már csak ezt az egy díjat kapta. Hasonlóképpen járt Kártyavár is, amelyből legjobb drámai sorozatszínészként Kevin Spaceyt jutalmazták.

Forrás: Twitter

Vígjáték vagy musical kategóriában Amy Adams kapta a legjobb színésznőnek járó Golden Globe-ot, a Nagy szemekben nyújtott művészi teljesítményéért.

A legjobb idegen nyelvű filmnek az orosz Andrej Zvjagincev rendezte Leviatánt választották a Golden Globe-ról szavazó, Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók.

J. K. Simmons vehette át az díjat a Whiplash című filmben nyújtott férfi mellékszereplői alakításáért, minisorozat vagy tévéfilm kategóriában pedig Joanne Froggatt érdemelte ki a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést (Downtown Abbey).

A televíziós vígjáték- vagy musical-sorozatokban szereplő színésznők közül ezúttal Gina Rodriguez találtatott legjobbnak közül (Jane the Virgin).
   
A legjobb eredeti filmdal a Glory lett a Martin Luther King életéről készült, Selma című filmből. Az animációs filmek között az Így neveld a sárkányodat 2. végzett az élen.

A gála részvevői vasárnap megemlékeztek a párizsi terrorcselekmények áldozatairól. Theo Kingma, a Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetségének (HFPA) elnöke a művészi önkifejezés szabadságáért emelt szót, Párizstól Észak-Koreáig. Helen Mirren egy tollat viselt a vörös estélyi ruháján, George Clooney rendező-producer-színész pedig akkor rótta le kegyeletét a Párizsban meggyilkoltak előtt, amikor átvette a Cecile B. DeMille-életműdíjat.

A gála két házigazdája, Tina Fey és Amy Poehler azt est folyamán többször is kipellengérezte Észak-Koreát, amely a gyanú szerint Az interjú című film miatt hackertámadást intézett a Sony ellen.

Indul a FARGO: 3 Emmy- és 2 Golden Globe-díjat nyert sikersorozatot vetít az AMC

2014 egyik legnagyobb sikerű sorozatának vetítésével indítja az évet az AMC. A Fargo január 28-tól, szerda esténként kerül képernyőre. A 3 Emmy- és 2 Golden Globe-díjjal jutalmazott bűnügyi történet és fekete komédia főszerepében Billy Bob Thornton, Martin Freeman, Allison Tolman és Colin Hanks.

Az első rész tartalmából:
Bemidji, Minnesota.  A hófehér tájban megbúvó, nyugodt kisváros eddig megszokott hétköznapjait egy idegen érkezése kavarja fel. Olyannyira, hogy a rendőrök, akiknek eddig a legnagyobb problémát –némi túlzással - a macskák megmentése jelentette, most kapkodják a fejüket, amint városuk népessége egyre csökken. A rendkívül titokzatos és furcsa modorú idegen (Lorne Malvo – Billy Bob Thornton, magyar hangja Kőszegi Ákos),a tutyimutyi helyi biztosítási ügynök (Lester Nygaard – Martin Freeman, magyar hangja Pusztaszeri Kornél) és a rendőrség munkatársai egy különös kisvárosi bűnügyi történet részesei lesznek. Azaz nem is egynek.  Kezdetnek legyen elég csak annyi, hogy a pusztában balesetet szenvedett autó ügyében nyomozni kezd Molly (Allison Tolman, magyar hangja Makay Andrea)majd idővel egy holttest is előkerül, miközben egyre többen találkoznak a rejtélyes idegennel.  Az események láncolata kiszámíthatatlan: Malvo valódi káoszt hagy maga után és drámai lavinát indít el, ahogy Bemidjin átutazik.

A 2014-ben készült sorozatot a szakma 3 Emmy-díjjal és számos egyéb televíziós díjjal jutalmazta. Az idei, január 12-én megrendezett Golden Globe gálán a Fargo két kategóriában is győzött: a legjobb minisorozat vagy tévéfilm illetve a legjobb férfi főszereplőnek (Billy Bob Thornton) járó Golden Globe szoborral  is a Fargo-t jutalmazták. 

A háttér:
A Fargo sorozat a Coen-testvérek azonos című, 2 Oscar-díjjal jutalmazott filmjének televíziós adaptációja, ám a film ismerete nem szükséges a sorozathoz, hiszen a történet, a bűntett és maguk a szereplők is újak. Az 1996-os alkotás és a tv-sorozat között leginkább a havas kisvárosi hangulat és a karakterek jelentenek párhuzamot.
Rendhagyó, hogy a sorozatot nem egy gárda, hanem egy személy írta, ő Noah Hawley. (Zűrös zsaruk, Dr. Csont)
A Fargo vezető producerei Hawley mellett a Coen testvérek és Warren Littlefield (Zűrös zsaruk).

A szereplőkről:

Lorne Malvo szerepében Billy Bob Thornton. Az Armageddon, a Halálkanyar és a Tapló Télapó című filmeken túl emlékezetes alakítást nyújtott  A Pengeélen (Sling Blade )című  filmben, amelynek forgatókönyvéért  - amelyet ő írt - Oscar-díjat nyert. 
Lester Nygaard szerepében Martin Freeman, aki az Emmy-díjas Sherlock című sorozatban Dr. Watsont játssza, valamint a Hobbit és az Igazából szerelem című filmekből lehet ismerős.
A rendőrtiszt Gus Grimly-t Colin Hanks (Tom Hanks fia)alakítja, őt a Furcsa páros és a Mad Men című sorozatból ismerhetjük.
Allison Tolman, egy Emmy- és Golden Globe-jelölt fiatal tehetség, korábban színházban játszó színésznő alakítja a nyomozónő, Molly Solverson figuráját. Allison a Fargo sorozat óta több filmszerepet is kapott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.