Izgalmas részletek derültek ki!

Agatha Christie leplezte magát

Izgalmas részleteket tartalmazó, mindeddig ismeretlen magnószalagok kerültek elő Agatha Christie devoni házából, amelyekre a regényírónő fél évszázaddal ezelőtt diktálta fel készülő önéletrajzát.

2008.09.16 18:20MTI

A memoárkötet 1977-ben, már halála után megjelent, de a 27 félórás tekercsről senkinek sem volt tudomása, csak most botlott bele unokája, Matthew Pritchard. Az írónő több kulisszatitkot árult el munkájáról, mint amit az életrajz megszellőztetett. 

Agatha Christie elmeséli például, hogy képtelen visszaemlékezni rá, miért találta ki Miss Marple figuráját, aki először a Gyilkosság a paplakban című krimijében tűnt fel. Akkoriban esze ágában sem volt többször szerepeltetni. 

Nem is gondolt rá, hogy egyszer nyomozó főhőse, Hercule Poirot riválisává növi ki magát. Christie a felvételek egyikén megemlítette, hogy az olvasók később gyakran kérték, találkozzon a két figura, de ő úgy vélte, erre semmi szükség, és kijelentette: 

"Biztos vagyok benne, hogy egyáltalán nem szeretnének találkozni". "Poirot végtelenül egoista, nem szerette volna, ha egy vénkisasszony megleckézteti vagy tanácsokat ad neki" - magyarázta az 1960-as évek közepe táján készült felvételen. Miss Marple-ről azt is elárulta, hogy sok közös vonása volt a nagymamájával, aki általában mindig a legrosszabb dolgokat feltételezte, de sajnos szinte mindig igaza lett. 

Christie hangja csupán egy-két felvételen maradt meg, már csak ezért is értékesek a most fellelt magnószalagok. Életének homályban maradt részleteire azonban ezek a felvételek sem adtak választ. Például arra sem, hogy vajon miért tűnt el többször is hosszabb-rövidebb időre a világ szeme elől.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.