Van esélye megnyerni

Miczura Mónika orbitális összegre perelheti Beyoncét a New York-i sztárügyvéd szerint

Miczura Mónika, művésznevén Mitsou magyar énekesnő polgári pert indított Beyoncé ellen, mert állítása szerint az amerikai sztár az engedélye nélkül használta fel a hangját a Drunk in Love című slágerében.

2014.12.31 21:30ma.hu
Mitsou és Beyoncé

A Manhattanben beadott periratban az áll, hogy Beyoncé jogtalanul használta fel a hangját a Mitsou által előadott Bajba bajba pelém című roma dalból, amely a North Pacific Records lemezkiadónál jelent meg 1997-ben. A kereset szerint a magyar énekesnő a számot még a nagymamájától tanulta és nem írt alá semmiféle dokumentumot arra vonatkozóan, hogy a hangját bárki is felhasználja, a sláger első 13 másodperce mégis Mitsou felvételének az eltorzított mása. Hangja pedig végig felfedezhető a szám alatt.

Rónai Péter New York-i sztárügyvéd szerint Miczura Mónika győzhet a Beyoncé elleni perben, de nem lesz könnyű dolga, nagyobb az esélye a peren kívüli egyezségre.

Rónai Péter, aki részben ismeri a keresetet, szakértőként úgy látja, Miczurának egy zeneszakértővel kell bizonyítania, hogy a két hang, Miczuráé, valamint a torzított verzió hasonló. A sztárügyvéd szerint Beyoncé szakértője ennek épp az ellenkezőjét igyekszik majd bizonyítani, ezért Miczurának a nyilvánosság lehet a legnagyobb fegyvere, hallgatás helyett a legbölcsebb az lenne, ha Amerikában adna interjúkat az ügyében.

A New York-i sztárügyvéd állítja, Miczura a nyilvánossággal komoly nyomást gyakorolhat Beyoncéra. Az amerikai társadalom nagyon érzékeny az ilyen esetekre, nem néznék jó szemmel, ha egy elismert, gazdag díva, egy szegény magyar énekesnőnek okozna károkat.

Rónai Péter úgy látja, Miczura hatalmas összegben állapodhat meg a hallgatásáért peren kívül, ha megfelelő nyomás alá helyezi Beyoncét és férjét Jay Z-t, hiszen nem ez az amerikai énekesnő első hasonló ügye. Rónai Péter komoly esélyt lát a peren kívüli egyezségre. Nem is egy példa volt erre már a praxisában, de ehhez nagyon hasonló eset Calvin Kleinnel kötött megállapodá

Rónai sorra nyeri a pereket – többek között - magyar károsultaknak.

Ő képviselte a Costa Concordia óceánjáró baleset magyar áldozatának családját, illetve négy sérültjét, akik összesen több tíz milliárd forintnak megfelelő összegű kártérítést kaptak.

Nevéhez fűződik a Philadelphiában, a Delaware folyón történt kacsahajó-tragédiában elhunyt két magyar diák szülei és a baleset károsultjainak sikeres pere is.

Peren kívüli egyezséget kötött az általa beperelt légitársaságokkal ügyfele, a New York-i Soltész Vilma férje, mert feleségét túlsúlya miatt több alkalommal sem engedtek gépre szállni, aki a többnapos procedúra végén elhunyt.

Rónai szerint a magyarokat sajnos nem mindig úgy kezelik, mint ahogy például az amerikaiakat, pedig az igazság nekik is jár.

Miczura esetében Rónai elmondta, hogy mivel a Bajba bajba pelém egy tradicionális roma dal, ezért szerzői jogot nem sért, ha bárki felhasználja, viszont ha a magyar énekesnő igazolja, hogy az ő hangját használták fel, akkor előadói jogait megsértették.

Kiemelte: az Egyesült Államokban általánosnak számító jókora anyagi kártérítéseknek kettős célja van. Egyrészt segít a károsultaknak, hogy az életminőségük a velük történt méltánytalanság előttihez hasonló lehessen. Másrészt ezzel szorítják rá a zeneipar hatalmasságait, hogy tiszteletben tartsák a szerzői és az előadói jogokat is. Beyoncé Drunk in Love című slágere egy éve, 2013 decemberében jelent meg, a Youtube-on közel 250 millióan látták, és több komoly zenei díjra jelölték. A sláger esélyes a 2015-ös Grammy-díjra az R&B kategóriában - írja a Cabbage.

Az a bizonyos nóta:

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.