Premier

Karamazov testvérek - Bemutató a Radnóti Színházban

A Karamazov testvérek című előadást mutatja be a Radnóti Színház; Dosztojevszkij regényének új színpadi adaptációját Morcsányi Géza dramaturg készítette, a darab Valló Péter rendezésében látható.

2014.12.21 02:30MTI
Fotó: Facebook/Radnóti Miklós Színház

A Karamazov testvérek a Radnóti Színház idei évadának második bemutatója. Dosztojevszkij regényének színpadi változata a Csehov-, Osztrovszkij- és Babel-bemutató után a színház orosz-sorozatának legújabb darabja.

Az előadás érdekessége, hogy Morcsányi Géza dramaturg az eredetileg sokszereplős regényből egy nyolcszereplős, csak férfiakra átdolgozott verziót készített - olvasható a színház közleményében.

Az előadásban a Radnóti Színház művészei - Adorjáni Bálint, Bálint András, Gazsó György, Pál András és Rétfalvi Tamás - mellett három vendégszínész - Gáspár Sándor, Jordán Tamás és Szabó Kimmel Tamás - játszik.

Dosztojevszkij regénye a világirodalom egyik legnagyobb hatású, örök érvényű darabja. "Minden mozzanatában minden benne van: szeretet és undor, aljasság, kéjvágy és testvéri érzelmek, gyilkos indulatok és tiszta szerelem. Éteri vágy a jóságra, a világ megértésére, az élet értelmének megtalálására" - olvasható az előadás ismertetőjében.

Mint írják, Dosztojevszkij regényéből számos színpadi adaptáció született, a Radnóti Színházbeli változat a megrendítő gyilkossági dráma révén elsősorban a legfontosabb regényalakok szinte emberfeletti küzdelmét állítja előtérbe, azt a küzdelmet, amellyel a választ keresik az örök emberi kérdésre: miért élünk?

A közleményben Morcsányi Gézát idézik, aki elmondta: a színpadi változat elkészítésekor az foglalkoztatta, hogy azt az epikus erőt, amit az eredeti mű képvisel, hogyan lehet színpadi erővé átalakítani.

Mint elmondta, a munka során az alapvető döntéseket Valló Péterrel közösen hozták meg. A legelején megállapodtak, hogy arról szóljon ez az adaptáció, hogy mi értelme van az életnek, van-e értelme egyáltalán. Megegyeztek, hogy részben technikai, részben színházi okból nem lesznek női szereplők a színdarabban. Megegyeztek abban is, hogy a regény transzcendentális rétege minél inkább legyen jelen, tehát jelenjenek meg az emblematikus képzelt figurák, mint az inkvizítor vagy az ördög.

"Fontos volt, hogy legyen egy jól követhető történet, és közben a rejtettebb tétje a regénynek, hogy milyen esélyei vannak az embernek a boldogságra, a megváltásra, van-e isten vagy nincs, úgy tudjon kibomlani, hogy mindenki által érthető legyen" - fogalmazott a dramaturg.

A Radnóti Színház előadásában Gáspár Sándor a Karamazov-fiúk apját alakítja, Adorjáni Bálint, Rétfalvi Tamás, Pál András és Szabó Kimmel Tamás a négy fiú szerepében látható. Jordán Tamás a Sztarecet, Gazsó György az Ördögöt játssza, míg Bálint András a Nagy inkvizítorként lép színpadra. Az előadás díszletét Bagossy Levente, a jelmezt Benedek Mari tervezte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.