Az utókornak

A nagy Lebowski és Willy Wonka is bekerült az amerikai nemzeti filmörökségbe

Az archívumot 1989-ben hozták létre annak érdekében, hogy az amerikai filmtörténelem legemlékezetesebb alkotásai biztosan megmaradjanak az utókornak.

2014.12.20 07:30MTI

A nagy Lebowski, a Meglógtam a Ferrarival és az 1971-es Willy Wonka és a csokigyár is az amerikai nemzeti filmörökség része lett 22 további produkcióval együtt.

Az amerikai Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmregisztere (US National Film Registry) a hagyományoknak megfelelően idén is 25 alkotással gyarapodott.

A Coen testvérek 1998-as kultfilmje, a Matthew Broderick főszereplésével készült 1986-os vígjáték és a Roald Dahl gyermekregénye alapján Gene Wilderrel forgatott mozi mellett, a Ryan közlegény megmentése, Roman Polanski 1968-os horrorja, a Rosemary gyermeke, a Dustin Hoffman főszereplésével készült Kis nagy ember és a Pixar stúdió korai rövidfilmje, az asztali lámpákról szóló Luxo Jr. is a gyűjteményt gazdagítja - ismertette a részleteket BBC News.

Az új alkotásokkal 650-re nőtt a kollekcióban sorakozó filmek száma. Az archívumot 1989-ben hozták létre annak érdekében, hogy az amerikai filmtörténelem legemlékezetesebb alkotásai biztosan megmaradjanak az utókornak. Csak tíz évesnél régebbi alkotások kerülhetnek a gyűjteménybe. A 25 befutót évente a nagyközönség által jelölt több száz film közül választják ki.

A frissen beválogatott filmalkotások közé tartozik a Betty Grable főszereplésével készült Down Argentine Way című 1940-es musical, az 1953-as Panoptikum - A viaszbabák háza című horror és John Wayne 1959-es westernje, a Rio Bravo is. A nyilvántartásba került továbbá hét tekercsnyi, cím nélküli 1913-as felvétel, amelyeken Bert Williams afroamerikai varietésztár látható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.