Európai érték

Lengyel alkotás kapta az Európai Parlament Lux-díját

A díjjal az Európai Parlament olyan alkotásokra igyekszik felhívni a figyelmet, amelyek az európai értékekhez illeszkedő témákat dolgoznak fel és különösen foglalkoztatják a közvéleményt.

2014.12.17 16:17MTI

A lengyel Pawel Pawlikowski Ida című filmjének ítélték oda idén az Európai Parlament (EP) a Lux-díjat - közölte szerdán az EP sajtószolgálata.

A díjjal az Európai Parlament olyan alkotásokra igyekszik felhívni a figyelmet, amelyek az európai értékekhez illeszkedő témákat dolgoznak fel, és különösen foglalkoztatják a közvéleményt.

A lengyel-dán koprodukcióban készült film egy árvaházban felnövő lengyel apácanövendékről szól, aki nem sokkal a zárdába való belépéséről meghozandó végső döntés előtt tudja meg azt, hogy zsidó származású. "Az Idának egész Európában sikerült megérintenie a nézőket. Ez is mutatja, hogy a mozinak továbbra is van szerepe a társadalmunkban" - fogalmazott a díj átvételekor a rendező.

A Lux-díjra jelölt három döntős filmet az Európai Unió összes hivatalos nyelvén feliratozták, és minden tagállamban bemutatták. Idén az Ida az Osztályellenség című szlovén és a Lánybanda című francia filmet utasította maga mögé a döntőben.

A Lux-díjra jelölt legjobb 10 film között még Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje is szerepelt, de a legjobb háromba a magyar filmet már nem választották be. A végső győztest az EP-képviselők szavazatai alapján választották ki, kedd éjfélig adhatták le voksaikat a politikusok.

"Az európai mozikban elmesélt történetek révén jobban megérthetjük egymást és megerősíthetjük az összetartozás-érzést, túlléphetünk a határainkon" - gratulált a győztesnek Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke. Pawel Pawlowski filmje a hét végén elnyerte a legjobb filmnek járó Európai Filmdíjat és a legjobb európai filmnek járó közönségdíjat is.

Az Európai Filmakadémia a rendezőnek ítélte oda a legjobb rendezőnek járó díjat is. Pawlikowski és Rebecca Lenkiewicz kapta a legjobb forgatókönyvírói elismerést, és a legjobb operatőr címet is az Ida operatőreinek, Lukasz Zalnak és Ryszard Lenczewskinek ítélte oda az Európai Filmakadémia (EFA).

Bocskor Andrea, az EP kulturális bizottságának fideszes alelnöke a díj odaítélése kapcsán közleményben tudatta: fontosnak tartja, hogy a nyugat-európai filmek mellett kelet-közép-európai filmek is bekerüljenek a kulturális élet élvonalába.

"A film sikere bizonyítja, hogy a nézők továbbra is nagyra becsülik a sallangmentes, értékalapú filmeket. A mozinak tehát van még értelme" – mutatott rá a díjátadót követően a kárpátaljai EP-képviselő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.