Világháborús centenárium

Az első világháború zsidó katonáiról nyílt kiállítás Rómában

A Mindenekelőtt olaszok - A római zsidók és a nagy háború című, március 16-ig nyitva tartó kiállítás a száz évvel ezelőtt kirobbant első világháború egyik kevéssé ismert fejezetét kívánja megismertetni a látogatókkal.

2014.12.18 00:33MTI
Fotó: romaebraica.it

Az első világháború olasz frontvonalán szolgált római zsidó katonákról látható kiállítás szerdától a római Zsidó Múzeumban.

A Mindenekelőtt olaszok - A római zsidók és a nagy háború című, március 16-ig nyitva tartó kiállítás a száz évvel ezelőtt kirobbant első világháború egyik kevéssé ismert fejezetét kívánja megismertetni a látogatókkal. A tárlat az 1914-1918 között az olasz fronton járt római zsidó katonák emlékét fényképek, levelek és képeslapok, kitüntetések, imakönyvek bemutatásával idézi fel.

A kiállítást gondozó Lia Toaff elmondta, hogy az első világháború kitörésekor 38 milliós volt Itália lakossága és ebből 35 ezres volt a zsidó közösség létszáma. Az első világháborús olasz fronton ötezer zsidó katona szolgált, közülük 420-an estek el. A zsidók jelentős többsége egyszerű közlegényként szolgált, a tiszti fokozatot kevesen érték el.

A római zsidók az elitet képviselték a fronton szolgáló zsidó katonák között, mivel műveltek voltak és többségük gazdag kereskedő családból származott. Azok, akik épségben hazatértek az első világháborúból, húsz évvel később az 1938-ban bevezetett faji törvények áldozataivá váltak, majd sokan a második világháború éveiben koncentrációs táborban haltak meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.