Ünnep

A vár visszafoglalására emlékeznek szerdán Egerben

Szerdán lesz 327 éve, hogy 91 évnyi uralom után elvonulásra kényszerítették a keresztény szövetségesek a törököket. Az évfordulót hatodik alkalommal ünnepli meg közintézményekkel és civil szervezetekkel összefogva az egri önkormányzat.

2014.12.16 15:29MTI

Fényfestéssel, haditornával, képzőművészeti kiállítással és Dobó kardjának átadásával ünnepli meg Eger szerdán a vár visszafoglalásának napját.

Szerdán lesz 327 éve, hogy 91 évnyi uralom után elvonulásra kényszerítették a keresztény szövetségesek a törököket. Az évfordulót hatodik alkalommal ünnepli meg közintézményekkel és civil szervezetekkel összefogva az egri önkormányzat.

Az egri vár visszafoglalásának napja 17 órakor kezdődik. Lesz fényfestés a Farkas Ferenc Zeneiskola homlokzatán, istentisztelet a minorita templomban, felvonul az Egri Vitézlő Oskola hagyományőrző és sportegyesület, fellép a Csakragenerátor Dobkör, majd a hagyományőrzők tartanak haditorna-bemutatót.

Az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének hallgatói egy képzőművészeti kiállítással tisztelegnek az egri hősök előtt. A tárlat január 18-ig látható a megújult történelmi belvárosban, az újonnan elkészült bicikliút egy szakaszán. A kiállítás a mai, modern szuperhősök tematikáját, valamint a fürdőkultúra és az egri éjszakai élet témakörét is feldolgozza.

Az ünnepséget megelőzően a városházán átadják a Dobó kardja elismerést: Dobó István hajdani várkapitány kardjának kicsinyített másolatát azok vehetik át, akik sokat tettek Eger hírnevének öregbítéséért. A rendezvény uniós forrásból és önkormányzati önerőből, csaknem 8 millió forintból valósul meg. Az emlékezés mellett a szervezők célja az is, hogy a történelmi belváros idei rehabilitációja nyomán megújult tereket is "visszafoglalják" az egriek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.