Már a premier szünetében jelezték

Szarajevóban és Isztambulban is bemutatnák az Orient című magyar darabot

A szarajevói polgármester és a török nagykövet már a szombati premier szünetében jelezte, hogy mindenképp szeretné, ha az Orient című zenés-táncos darabot saját országában is bemutatnánk.

2014.12.16 02:30MTI

A darabot szombaton mutatták be a gödöllői Művészetek Házában. "Már a nyilvános főpróbán éreztük, hogy átütő sikere lesz, a bemutatón a szünetben alig akarták abbahagyni a nézők a vastapsot, a végén pedig 15 percig állva tapsolt mindenki" - mondta Fekete Péter, az előadás rendezője, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

A rendező-színházigazgató elárulta: ugyan már a bemutató napján több külföldi meghívást kapott az előadás, tárgyalásokat kell még folytatni arról, hogy pontosan hol mutassák be a darabot és ki állja majd a költségeket. "Mindenképp közelebb kerültünk álmunk megvalósításához, hogy a darab eljusson valamennyi városba, ahol egykor az Orient expressz megállt" - jegyezte meg. A művet hétfő délután és este még Gödöllőn játsszák, májusban pedig legalább 20 alkalommal Békéscsabán adják elő.

A békési megyeszékhely ugyancsak az Orient expressz egyik állomáshelye volt. Fekete Péter még a próbaidőszakban úgy nyilatkozott az MTI-nek: szeretné, ha a darab közelebb vinne a keleti és a nyugati kultúra közti meg nem értés örök problematikájának megoldásához. A bemutató után erről úgy nyilatkozott: reméli, hogy a nézők olyan "beégetett, szimbolikus képeket" visznek magukkal az előadásról, amelyek segítséget nyújtanak egy idegen ember vagy civilizáció elfogadáshoz.

"A záró kép azonban arra világít rá, hogy ismernünk kell a saját kultúránkat is, mert csak arra támaszkodva ismerhetjük meg és fogadhatjuk el a másik kultúráját" - hangsúlyozta. Az első Orient expressz 1883. június 15-én indult el Párizsból Konstantinápoly felé, legendás korszakának az első világháború kitörése vetett véget.

A darabban Párizsból egy férfi (Szomor György és Vasvári Csaba), Isztambulból pedig egy nő (Gubik Petra) indul el egymás felé, az utazás alatt a zene és a tánc lehetőségeivel mesélik el történetüket. A zimonyi Száva-híd 1914-es felrobbantásával az expressz nem közlekedett tovább, lehetetlenné téve a találkozást, szétszakítva az egymás felé tartó nőt és férfit. A produkcióban a Talamba Ütőegyüttes, a Cimbaliband, a Fricska Táncegyüttes és a Békéscsabai Jókai Színház tánckara működött közre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.