Ékesség

Újra kigyulladt az esztergomi bazilika - szerencsére csak a díszkivilágítása

Ismét működik az esztergomi bazilika díszkivilágítása, a fények péntek este gyulladtak ki újra.

2014.12.14 01:30MTI
Fotó: esztergom.hu

Az önkormányzat által felkért helyi szakember átvizsgálta az utóbbi években elhanyagolt díszvilágítási rendszert, majd a bazilika gondnokságával egyeztetve a helyhatóság intézkedett arról, hogy "esténként ismét fényárban fürödjön Esztergom ékessége" - közölte Facebook-oldalán Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) polgármester.

A közlés szerint a díszvilágítás karbantartását korábban teljesen elhanyagolták, emiatt annak egy része, az úgynevezett falfestő világítás egyelőre nem helyezhető üzembe, az épületet megvilágító reflektorok többsége azonban biztonsággal üzemeltethető.

A bazilika fényei az ünnepi időszakban január 6-ig, azaz vízkeresztig mindennap kigyulladnak majd, ezután pedig elvégzik a díszkivilágítás teljes karbantartását, hogy "a jövőben biztosítva legyen a város jelképének méltó esti megvilágítása".

A magyar katolikusok főtemplomának díszkivilágítása 2005 nyarán 112 millió forintért készült el, a Magyar Turizmus Zrt. és az akkori kulturális tárca beruházásában, majd térítésmentesen az önkormányzat tulajdonába került.

Anyagi nehézségek miatt az önkormányzat 2009 októberétől időközönként szüneteltette a város díszkivilágítását, amely 2012. júniustól szeptemberig működött utoljára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.